Navigate

home

#dagrecept 8 december: Winterse boerenkoolstamppot met mosterd-tofu

  • foto:

    Winterse boerenkoolstamppot met mosterd tofu

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,85
  • bereidingstijd: 35 minuten
  • ingredienten:
    • 800 g kruimige aardappelen (Nederlands, vers)
    • 400 g verse boerenkool (Nederlands, losse bladeren)
    • 300 g naturel tofu (Europees merk, koelvak)
    • 2 middelgrote uien
    • 2 el Dijonmosterd
    • 150 ml ongezoete plantaardige melk (bijv. haver- of sojamelk, Europees)
    • 1 el olijfolie
    • Peper en zout naar smaak
  • bereiding recept:
    • Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Was de boerenkool en verwijder harde stelen.
    • Kook de aardappelen in een grote pan met weinig water en zout in 15-20 min gaar. Voeg na 10 min de boerenkool toe bovenop de aardappelen (stomen).
    • Snijd ondertussen de tofu in kleine blokjes. Bak in een koekenpan met 1 el olijfolie in 5-7 min goudbruin; breng op smaak met peper, zout en 1 el mosterd.
    • Pel en snipper de uien; fruit glazig in dezelfde pan na de tofu (gebruik restje olie).
    • Giet de aardappelen/boerenkool af, bewaar 100 ml kookvocht. Stamp grof met plantaardige melk, restje mosterd en kookvocht tot smeuïge stamppot.
    • Meng gebakken tofu en ui erdoor. Proef en breng op smaak. Serveer direct.
  • Voedingswaarde :
      • Energie: 435 kcal
      • Eiwit: 22 g
      • Koolhydraten: 62 g (waarvan suikers 6 g)
      • Vet: 12 g (waarvan verzadigd 1,8 g)
      • Vezels: 11 g
      • Vitamine C: 135 mg (170% ADH)
      • IJzer: 5,2 mg (37% ADH)
      • Calcium: 310 mg (39% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,58 kg (vergelijkbaar met 3 km autorijden)
    • Waterverbruik: 210 liter
    • Landgebruik: 0,9 m²
    • Reden laag: 100% plantaardig, seizoensgroenten uit Nederland, tofu uit Europa i.p.v. vlees (scheelt 80-90% broeikasgas t.o.v. gehaktstamppot). Geen blik/diepvries/lange transportvliegtuigen.

Comments powered by CComment

inloggen