home
#dagrecept 8 december: Winterse boerenkoolstamppot met mosterd-tofu
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
€ 1,85
- bereidingstijd:
35 minuten
- ingredienten:
- 800 g kruimige aardappelen (Nederlands, vers)
- 400 g verse boerenkool (Nederlands, losse bladeren)
- 300 g naturel tofu (Europees merk, koelvak)
- 2 middelgrote uien
- 2 el Dijonmosterd
- 150 ml ongezoete plantaardige melk (bijv. haver- of sojamelk, Europees)
- 1 el olijfolie
- Peper en zout naar smaak
- bereiding recept:
- Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Was de boerenkool en verwijder harde stelen.
- Kook de aardappelen in een grote pan met weinig water en zout in 15-20 min gaar. Voeg na 10 min de boerenkool toe bovenop de aardappelen (stomen).
- Snijd ondertussen de tofu in kleine blokjes. Bak in een koekenpan met 1 el olijfolie in 5-7 min goudbruin; breng op smaak met peper, zout en 1 el mosterd.
- Pel en snipper de uien; fruit glazig in dezelfde pan na de tofu (gebruik restje olie).
- Giet de aardappelen/boerenkool af, bewaar 100 ml kookvocht. Stamp grof met plantaardige melk, restje mosterd en kookvocht tot smeuïge stamppot.
- Meng gebakken tofu en ui erdoor. Proef en breng op smaak. Serveer direct.
- Voedingswaarde :
-
- Energie: 435 kcal
- Eiwit: 22 g
- Koolhydraten: 62 g (waarvan suikers 6 g)
- Vet: 12 g (waarvan verzadigd 1,8 g)
- Vezels: 11 g
- Vitamine C: 135 mg (170% ADH)
- IJzer: 5,2 mg (37% ADH)
- Calcium: 310 mg (39% ADH)
- Milieuimpact:
- CO₂-eq: 0,58 kg (vergelijkbaar met 3 km autorijden)
- Waterverbruik: 210 liter
- Landgebruik: 0,9 m²
- Reden laag: 100% plantaardig, seizoensgroenten uit Nederland, tofu uit Europa i.p.v. vlees (scheelt 80-90% broeikasgas t.o.v. gehaktstamppot). Geen blik/diepvries/lange transportvliegtuigen.
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 573
Comments powered by CComment