Navigate

home

#dagrecept 15 december: Winterse lasagne met veel groente (witte kool, prei, wortel, knolselderij & rode biet)

  • foto:

    Winterse lasagne met veel groente witte kool prei wortel knolselderij rode biet

  • porties: 6
  • kosten pp: ± € 2,10 – € 2,40
  • bereidingstijd: Totaal: 1 uur 25 minuten
  • ingredienten:

    5. Ingrediëntenlijst (voor 6 porties)

    • 12–15 verse lasagnebladen (geen voorgekookte, gewoon droge) – € 1,80
    • ½ kleine witte kool (ca. 500 g) – € 1,00
    • 3 preien (ca. 600 g) – € 1,50
    • 4 grote wortels (ca. 500 g) – € 0,80
    • ¼ knolselderij (ca. 300 g) – € 0,90
    • 2 kleine rode bieten (ca. 300 g, rauw) – € 0,80
    • 2 uien – € 0,40
    • 4 tenen knoflook – € 0,20
    • 400 g verse spinazie (of boerenkool als spinazie duur is) – € 1,50
    • 500 g verse tomaten (of 100% tomatenpassata van glas uit Europa) – € 1,80
      • 500 g magere kwark (of hüttenkäse) – € 1,20
      • 200 g geraspte oude kaas (30+) – € 2,00
      • 400 ml melk – € 0,60
      • 50 g bloem – € 0,10
      • 50 g roomboter – € 0,80
      • Olijfolie, tijm, rozemarijn, nootmuskaat, peper, zout
  • bereiding recept:
    • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).
    • Schil en rasp de wortels, knolselderij en rode bieten grof (foodprocessor mag). Snijd de witte kool heel fijn (als zuurkool).
    • Snijd prei in ringen, ui en knoflook fijn.
    • Fruit ui en knoflook in 3 el olijfolie. Voeg achtereenvolgens toe: prei (5 min), witte kool (10 min), geraspte wortel/knolselderij/biet (10 min). Alles moet slinken en zacht worden. Breng op smaak met veel tijm, rozemarijn, peper en zout.
    • Blus af met de in blokjes gesneden verse tomaten (of passata). Laat 10 minuten pruttelen tot een dikke groentesaus.
    • Maak een snelle bechamelsaus: smelt 50 g boter, roer 50 g bloem erdoor, laat 2 min garen, giet al roerend 400 ml melk erbij. Breng aan de kook tot dik. Roer 300 g kwark erdoor + snuf nootmuskaat, peper en zout.
    • Was de spinazie en laat slinken in een hete pan (2 minuten). Knijp uit en hak grof.
    • Vet de ovenschaal in. Bouw de lasagne op in deze volgorde (3 lagen):
      • Bodem: laagje bechamelsaus
      • Lasagnebladen
      • ⅓ van de groentesaus
      • ⅓ van de spinazie
      • Scheppen bechamelsaus
        Herhaal 3×. Eindig met bechamelsaus + geraspte kaas erover.
    • Bak 40 minuten op 200 °C tot goudbruin en bubbelend. Laat 10 minuten rusten voor serveren.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 620 kcal
    • Eiwit: 32 g (veel dankzij kwark en kaas)
    • Koolhydraten: 72 g
    • Vet: 22 g
    • Vezels: 14 g (extreem hoog door alle groente!)
    • IJzer, vitamine A, C, K en foliumzuur: ruim boven de ADH
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq per portie: ongeveer 0,9–1,1 kg (vergelijk: gemiddelde vleeslasagne ± 4–6 kg)
    • Alles seizoens- en lokaal (Nederland/België in december)
    • Geen vlieggroente, geen blik, geen diepvries
    • Veel koolsoorten en wortelgroenten = laagste voetafdruk van alle groenten
    • Kaas en melk zijn het “zwaartste” onderdeel, maar door kwark te gebruiken in plaats van alleen room/kaas blijft het beperkt

Comments powered by CComment

inloggen