Navigate

#dagrecept30 december: Winterse Pasta met Boerenkool, Wortelen en Kaas

  • foto:

    Winterse Pasta met Boerenkool Wortelen en Kaas

  • porties: 4
  • kosten pp: €1,05
  • bereidingstijd: 40 minuten (inclusief voorbereiding en kooktijd)
  • ingredienten:
    • 400 g droge pasta (bijv. spaghetti of penne van lokale productie)
    • 300 g verse boerenkool (gesneden, seizoensproduct)
    • 300 g verse wortelen (geschild en in plakjes)
    • 300 g verse uien (gesnipperd)
    • 3 teentjes knoflook (ca. 15 g, fijngehakt)
    • 200 g jonge Nederlandse kaas (geraspt, bijv. Gouda)
    • 30 g boter (2 eetlepels, lokale zuivel)
    • Zout en peper naar smaak (optioneel, lokaal verkrijgbaar)
  • bereiding recept:
    • Breng een grote pan water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking (ca. 10-12 minuten) tot al dente. Giet af en zet apart.
    • Was en snijd ondertussen de boerenkool in reepjes, de wortelen in dunne plakjes, de uien in snippers en hak de knoflook fijn.
    • Verhit de boter in een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten tot glazig.
    • Voeg de wortelen en boerenkool toe, roerbak 10-15 minuten tot de groenten zacht zijn maar nog bite hebben. Breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor tot het smelt.
    • Serveer direct, bestrooi met de resterende kaas voor extra smaak.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 691 kcal
    • Eiwitten: 30 g
    • Koolhydraten: 85 g (inclusief ca. 10 g vezels voor verzadiging en darmgezondheid)
    • Vetten: 25 g (voornamelijk uit kaas en boter, met essentiële vetzuren)
    • Dit recept biedt een volwaardige maaltijd met vitamines (A, C, K uit groenten), mineralen (calcium uit kaas) en complexe koolhydraten voor energie, geschikt voor een gezond vegetarisch dieet.
  • Milieuimpact:
    • Totale CO2e voor het hele recept: ca. 4 kg CO2e (equivalent aan een korte autorit van 20 km)
    • Per portie: ca. 1 kg CO2e
    • Reden voor lage impact: Gebruik van seizoensgroenten (boerenkool en wortelen) met minimale transport (lokaal in Nederland), geen verpakte of geïmporteerde producten; kaas en boter zijn de grootste bijdragers (ca. 75% van de footprint), maar lokaal geproduceerd minimaliseert dit. Vergelijkbaar met andere maaltijden is dit klimaatvriendelijk (lager dan vleesgerechten).

Comments powered by CComment

inloggen