#dagrecept30 december: Winterse Pasta met Boerenkool, Wortelen en Kaas
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
€1,05
- bereidingstijd:
40 minuten (inclusief voorbereiding en kooktijd)
- ingredienten:
- 400 g droge pasta (bijv. spaghetti of penne van lokale productie)
- 300 g verse boerenkool (gesneden, seizoensproduct)
- 300 g verse wortelen (geschild en in plakjes)
- 300 g verse uien (gesnipperd)
- 3 teentjes knoflook (ca. 15 g, fijngehakt)
- 200 g jonge Nederlandse kaas (geraspt, bijv. Gouda)
- 30 g boter (2 eetlepels, lokale zuivel)
- Zout en peper naar smaak (optioneel, lokaal verkrijgbaar)
- bereiding recept:
- Breng een grote pan water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking (ca. 10-12 minuten) tot al dente. Giet af en zet apart.
- Was en snijd ondertussen de boerenkool in reepjes, de wortelen in dunne plakjes, de uien in snippers en hak de knoflook fijn.
- Verhit de boter in een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten tot glazig.
- Voeg de wortelen en boerenkool toe, roerbak 10-15 minuten tot de groenten zacht zijn maar nog bite hebben. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor tot het smelt.
- Serveer direct, bestrooi met de resterende kaas voor extra smaak.
- Voedingswaarde :
- Calorieën: 691 kcal
- Eiwitten: 30 g
- Koolhydraten: 85 g (inclusief ca. 10 g vezels voor verzadiging en darmgezondheid)
- Vetten: 25 g (voornamelijk uit kaas en boter, met essentiële vetzuren)
- Dit recept biedt een volwaardige maaltijd met vitamines (A, C, K uit groenten), mineralen (calcium uit kaas) en complexe koolhydraten voor energie, geschikt voor een gezond vegetarisch dieet.
- Milieuimpact:
- Totale CO2e voor het hele recept: ca. 4 kg CO2e (equivalent aan een korte autorit van 20 km)
- Per portie: ca. 1 kg CO2e
- Reden voor lage impact: Gebruik van seizoensgroenten (boerenkool en wortelen) met minimale transport (lokaal in Nederland), geen verpakte of geïmporteerde producten; kaas en boter zijn de grootste bijdragers (ca. 75% van de footprint), maar lokaal geproduceerd minimaliseert dit. Vergelijkbaar met andere maaltijden is dit klimaatvriendelijk (lager dan vleesgerechten).
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 96
Comments powered by CComment