Navigate

home

#dagrecept 20 december: Winterse bonen-geitenkaasgratin met rodekool, pastinaak en tijm

  • foto:

    Winterse bonen geitenkaasgratin met rodekool pastinaak en tijm

  • porties: 4
  • kosten pp: € 2,40
  • bereidingstijd: 50 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g verse bruine bonen (ongekookt, NL)
    • 350 g rodekool (vers, NL)
    • 300 g pastinaak (vers, NL)
    • 200 g ui (vers, NL)
    • 200 g zachte geitenkaas (NL)
    • 150 ml halfvolle melk (NL)
    • 2 el olijfolie (EU)
    • 1 tl gedroogde tijm
    • Peper en zout
  • bereiding recept:
    • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).
    • Kook de verse bruine bonen in 20 min gaar in water met zout; giet af.
    • Snijd rodekool in dunne reepjes, pastinaak in plakjes van ½ cm, ui in ringen.
    • Verhit olijfolie in een hapjespan; bak ui 3 min, voeg pastinaak en tijm toe, bak 5 min.
    • Voeg rodekool toe met peper en zout; roerbak 6 min tot beetgaar.
    • Meng bonen en groenten in een ingevette ovenschaal (Ø 24 cm).
    • Verkruimel geitenkaas erover; giet melk er gelijkmatig over.
    • Bak 30 min goudbruin; laat 5 min rusten voor serveren.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 480 kcal
    • Eiwit: 24 g
    • Vet: 20 g (waarvan 9 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 48 g (waarvan 14 g suikers)
    • Vezels: 16 g
    • Natrium: 520 mg
  • Milieuimpact:
    • Totaal: 0,8 kg (laag; vergelijkbaar met 3,5 km autorijden)
    • Groenten & bonen: 0,3 kg (lokaal, seizoens, verse peulvruchten)
    • Geitenkaas & melk: 0,4 kg (NL, lager dan koekaas)
    • Olie & kruiden: 0,1 kg
    • Geen blik/diepvries/lange transporten → zeer lage voedselkilometers.

Comments powered by CComment

inloggen