home
#dagrecept 20 december: Winterse bonen-geitenkaasgratin met rodekool, pastinaak en tijm
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
€ 2,40
- bereidingstijd:
50 minuten
- ingredienten:
- 400 g verse bruine bonen (ongekookt, NL)
- 350 g rodekool (vers, NL)
- 300 g pastinaak (vers, NL)
- 200 g ui (vers, NL)
- 200 g zachte geitenkaas (NL)
- 150 ml halfvolle melk (NL)
- 2 el olijfolie (EU)
- 1 tl gedroogde tijm
- Peper en zout
- bereiding recept:
- Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).
- Kook de verse bruine bonen in 20 min gaar in water met zout; giet af.
- Snijd rodekool in dunne reepjes, pastinaak in plakjes van ½ cm, ui in ringen.
- Verhit olijfolie in een hapjespan; bak ui 3 min, voeg pastinaak en tijm toe, bak 5 min.
- Voeg rodekool toe met peper en zout; roerbak 6 min tot beetgaar.
- Meng bonen en groenten in een ingevette ovenschaal (Ø 24 cm).
- Verkruimel geitenkaas erover; giet melk er gelijkmatig over.
- Bak 30 min goudbruin; laat 5 min rusten voor serveren.
- Voedingswaarde :
- Energie: 480 kcal
- Eiwit: 24 g
- Vet: 20 g (waarvan 9 g verzadigd)
- Koolhydraten: 48 g (waarvan 14 g suikers)
- Vezels: 16 g
- Natrium: 520 mg
- Milieuimpact:
- Totaal: 0,8 kg (laag; vergelijkbaar met 3,5 km autorijden)
- Groenten & bonen: 0,3 kg (lokaal, seizoens, verse peulvruchten)
- Geitenkaas & melk: 0,4 kg (NL, lager dan koekaas)
- Olie & kruiden: 0,1 kg
- Geen blik/diepvries/lange transporten → zeer lage voedselkilometers.
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 122
Comments powered by CComment