Navigate

home

#dagrecept 28 december: Winterse Volkorenpasta met Veel Groente

  • foto:

    Winterse Volkorenpasta met Veel Groente

  • porties: 4
  • kosten pp: Ongeveer €1,00 per
  • bereidingstijd: 40 minuten
  • ingredienten:
    • 400 gram volkorenpasta (droog, Europees geproduceerd)
    • 2 middelgrote uien (ongeveer 300 gram, lokaal geteeld)
    • 3 wortelen (ongeveer 300 gram, seizoensgebonden)
    • 2 preien (ongeveer 400 gram, wintergroente)
    • 200 gram boerenkool (vers, lokaal in december)
    • 3 teentjes knoflook (lokaal of regionaal)
    • 2 eetlepels olijfolie (Europees, niet van ver vervoer)
    • 1 theelepel gedroogde tijm (of vers als beschikbaar)
    • Zout en peper naar smaak
  • bereiding recept:
    • Breng een grote pan water aan de kook met een snuf zout; kook de volkorenpasta volgens de verpakking (ongeveer 10-12 minuten) tot al dente; giet af en zet apart.
    • Snijd ondertussen de uien, wortelen, preien en boerenkool in fijne stukken; hak de knoflook fijn.
    • Verhit de olijfolie in een grote wok of pan op middelhoog vuur, voeg de uien en knoflook toe en fruit 5 minuten tot glazig.
    • Voeg de wortelen en preien toe, roerbak 5-7 minuten tot ze beginnen te zacht worden.
    • Voeg de boerenkool en tijm toe, roerbak nog 5-7 minuten tot de groenten beetgaar zijn; breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan, warm alles nog 2 minuten door.
    • Serveer warm op 28 december als hoofdgerecht.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: ongeveer 450-500 kcal
    • Eiwitten: ongeveer 15-18 gram (uit pasta en groenten)
    • Koolhydraten: ongeveer 70-80 gram (voornamelijk uit volkorenpasta)
    • Vetten: ongeveer 8-10 gram (uit olijfolie)
    • Vezels: ongeveer 12-15 gram (hoog door volkorenpasta en groenten)
    • Vitaminen en mineralen: rijk aan vitamine C (uit boerenkool en wortelen, circa 60-80% ADH), vitamine A (uit wortelen, circa 50-70% ADH), ijzer (uit boerenkool, circa 20-30% ADH), kalium (uit groenten, circa 30-40% ADH); volwaardig als bron van complexe koolhydraten, vezels en plantaardige voedingsstoffen voor een gezonde maaltijd
  • Milieuimpact:
    • CO2-uitstoot: laag, ongeveer 0,6-0,9 kg CO2-equivalent (plantaardig en lokaal; pasta circa 0,8-1 kg CO2/kg, groenten 0,3-0,5 kg CO2/kg, olijfolie circa 1-2 kg CO2/liter, maar minimaal gebruikt)
    • Waterverbruik: ongeveer 60-120 liter (voornamelijk voor groenten als boerenkool 7-10 liter/kg en pasta 50-70 liter/kg)
    • Landgebruik: ongeveer 0,3-0,4 m² (efficiënt voor seizoensgroenten en graan)
    • Algemene impact: klimaatvriendelijk door gebruik van lokale, seizoensgebonden ingrediënten zonder verpakking, transport of verwerking; vermijdt import en draagt bij aan lage emissies vergeleken met vleesgerechten (tot 60% lager)

Comments powered by CComment

inloggen