Navigate

home

#dagrecept 23 december: Winterse bonenstoof met groenten en kruiden

  • foto:

    Winterse bonenstoof met groenten en kruiden

  • porties: 4
  • kosten pp: ± €3–€4
  • bereidingstijd: Totale tijd: ± 50 minuten
  • ingredienten:

    Verse groenten & kruiden

    • 2 grote uien
    • 3 teentjes knoflook
    • 3 wortels
    • 2 stengels bleekselderij
    • 1 kleine winterpompoen (bijv. butternut) ≈ 800 g
    • 1 rode paprika
    • 200 g champignons (optioneel)
    • 200 g boerenkool of groene kool
    • Handvol verse peterselie of tijm

    Bonen & basis

    • 350 g droge witte bonen (bijv. cannellini of spliterw­ten)
    • geweekt ≥ 8 uur (of nacht)
    • 400 g tomaten (vers, rijp)
    • 1,2 L groentebouillon (zoutarm)

    Vet & smaakmakers

    • 1–2 el olijfolie
    • 1 tl paprikapoeder
    • 1 tl gedroogde oregano
    • Peper & zout naar smaak
    • Citroenrasp of -sap (optioneel)
  • bereiding recept:
    • Bonen voorbereiden
      • Spoel de geweekte bonen af & laat uitlekken.
    • Snijden
      • Snipper uien & knoflook.
      • Snijd wortels, bleekselderij, paprika en champignons in stukjes.
      • Snijd de pompoen in blokjes en de boerenkool fijn.
    • Aanfruiten
      • Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
      • Fruit ui en knoflook 3–4 min tot glazig.
      • Voeg wortel & selderij toe en bak 3 min mee.
    • Stoofbasis maken
      • Voeg pompoenblokjes, paprika en champignons toe.
      • Roer paprikapoeder en oregano erdoor.
    • Koken
      • Voeg tomaten (stukjes) en de geweekte bonen toe.
      • Schenk de groentebouillon erbij tot alles net onder staat.
      • Breng aan de kook, zet dan laag vuur.
    • Laat sudderen
      • Stoof 25–30 min met deksel, tot de bonen en pompoen zacht zijn.
      • Voeg boerenkool de laatste 10 min toe.
    • Afmaken
      • Proef, breng op smaak met zout, peper & eventueel citroen.
      • Garneer met verse peterselie.
    • Serveren
      • Heerlijk met volkorenbrood of gekookte aardappelen/rijst.
  • Voedingswaarde :
    ComponentPer portie
    Calorieën ± 380–430 kcal
    Eiwit ± 18–22 g
    Koolhydraten ± 55–62 g
    Vezels ± 15–18 g
    Vet ± 7–9 g
    Vitamine A & C Hoog (wortel, paprika, boerenkool)
    Ijzer & calcium Matig–goed (bonen + groene groenten)

Comments powered by CComment

inloggen