home
#dagrecept 23 december: Winterse bonenstoof met groenten en kruiden
- foto:

- porties: 4
- kosten pp: ± €3–€4
- bereidingstijd: Totale tijd: ± 50 minuten
- ingredienten:
Verse groenten & kruiden
- 2 grote uien
- 3 teentjes knoflook
- 3 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kleine winterpompoen (bijv. butternut) ≈ 800 g
- 1 rode paprika
- 200 g champignons (optioneel)
- 200 g boerenkool of groene kool
- Handvol verse peterselie of tijm
Bonen & basis
- 350 g droge witte bonen (bijv. cannellini of spliterwten)
- geweekt ≥ 8 uur (of nacht)
- 400 g tomaten (vers, rijp)
- 1,2 L groentebouillon (zoutarm)
Vet & smaakmakers
- 1–2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- Peper & zout naar smaak
- Citroenrasp of -sap (optioneel)
- bereiding recept:
- Bonen voorbereiden
- Spoel de geweekte bonen af & laat uitlekken.
- Snijden
- Snipper uien & knoflook.
- Snijd wortels, bleekselderij, paprika en champignons in stukjes.
- Snijd de pompoen in blokjes en de boerenkool fijn.
- Aanfruiten
- Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Fruit ui en knoflook 3–4 min tot glazig.
- Voeg wortel & selderij toe en bak 3 min mee.
- Stoofbasis maken
- Voeg pompoenblokjes, paprika en champignons toe.
- Roer paprikapoeder en oregano erdoor.
- Koken
- Voeg tomaten (stukjes) en de geweekte bonen toe.
- Schenk de groentebouillon erbij tot alles net onder staat.
- Breng aan de kook, zet dan laag vuur.
- Laat sudderen
- Stoof 25–30 min met deksel, tot de bonen en pompoen zacht zijn.
- Voeg boerenkool de laatste 10 min toe.
- Afmaken
- Proef, breng op smaak met zout, peper & eventueel citroen.
- Garneer met verse peterselie.
- Serveren
- Heerlijk met volkorenbrood of gekookte aardappelen/rijst.
- Bonen voorbereiden
- Voedingswaarde :
Component Per portie Calorieën ± 380–430 kcal Eiwit ± 18–22 g Koolhydraten ± 55–62 g Vezels ± 15–18 g Vet ± 7–9 g Vitamine A & C Hoog (wortel, paprika, boerenkool) Ijzer & calcium Matig–goed (bonen + groene groenten)
- Read Time: 1 min
- Hits: 101




































Comments powered by CComment