Navigate

home

#dagrecept 21 december: Winterse Vegetarische Bonenstoofpot met Extra Groenten

  • foto:

    Winterse Vegetarische Bonenstoofpot met Extra Groenten

  • porties: 4
  • kosten pp: Ongeveer €1,00
  • bereidingstijd: Totaal ongeveer 1 uur en 30 minuten (inclusief 1 uur stoven; plus 8-12 uur weken van de bonen vooraf)
  • ingredienten:
    • 200 gram droge bruine bonen
    • 4 middelgrote aardappelen (ongeveer 600 gram)
    • 4 wortels (ongeveer 400 gram)
    • 2 preien (ongeveer 500 gram)
    • 300 gram boerenkool
    • 2 uien (ongeveer 300 gram)
    • 3 teentjes knoflook
    • 2 eetlepels plantaardige olie (bijv. lokale raapzaadolie)
    • Zout, peper en kruiden zoals tijm of laurier (naar smaak)
    • 1 liter water of groentebouillon (zelfgemaakt van restjes)
  • bereiding recept:
    • Week de droge bonen 8-12 uur vooraf in koud water (bij voorkeur 's avonds ervoor).
    • Giet de bonen af, spoel ze af en kook ze in vers water ongeveer 45 minuten tot ze zacht zijn (geen zout toevoegen om splijten te voorkomen).
    • Schil en snijd ondertussen de aardappelen, wortels en uien in blokjes; snijd de prei in ringen en hak de boerenkool fijn; pers of hak de knoflook.
    • Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de uien en knoflook 5 minuten tot glazig.
    • Voeg de wortels, prei en boerenkool toe en bak 5-10 minuten mee.
    • Voeg de gekookte bonen, aardappelen, water/bouillon en kruiden toe; breng aan de kook en laat 30-40 minuten stoven op laag vuur tot alles gaar is.
    • Proef en breng op smaak met zout en peper; serveer warm.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: ongeveer 350-400 kcal
    • Eiwitten: ongeveer 15-18 gram (voornamelijk uit bonen)
    • Koolhydraten: ongeveer 60-70 gram (uit bonen, aardappelen en groenten)
    • Vetten: ongeveer 5-7 gram (voornamelijk uit olie)
    • Vezels: ongeveer 12-15 gram (hoog door bonen en groenten)
    • Vitamines en mineralen: rijk aan vitamine C (uit boerenkool en prei), vitamine A (uit wortels), kalium (uit aardappelen) en ijzer (uit bonen); volwaardig als maaltijd met eiwitten, vezels en micronutriënten voor een gezonde vegetarische optie
  • Milieuimpact:
    • Lage CO2-voetafdruk: geschat 0,5-1 kg CO2-equivalent per portie (lokale droge bonen uit Nederland hebben een lagere uitstoot dan geïmporteerde, circa 0,5 kg CO2/kg; wintergroenten uit volle grond zoals boerenkool en prei circa 0,2-0,4 kg CO2/kg, geen kasverwarming of transport over lange afstanden nodig)
    • Klimaatvriendelijk: alle ingrediënten seizoensgebonden en lokaal, minimaliseert transportemissies; bonen fixeren stikstof in de bodem, wat bodemgezondheid bevordert; geen verpakking zoals blik of diepvries, dus minder afval

Comments powered by CComment

inloggen