Navigate

home

#dagrecept 22 december: Winterse Witte Bonenstoof met Groenten en Blauwe Kaas

  • foto:

    Winterse Witte Bonenstoof met Groenten en Blauwe Kaas

  • porties: 4
  • kosten pp: €2.50
  • bereidingstijd: 1 uur (plus 8-12 uur weken van de bonen vooraf)
  • ingredienten:
    • 200g gedroogde witte bonen (lokaal geteeld, zoals Nederlandse veldboonvarianten)
    • 2 preien (vers, seizoensgebonden wintergroente uit Nederland)
    • 4 wortelen (vers, lokale winterwortel)
    • 2 uien (vers, Nederlandse uien)
    • 3 teentjes knoflook (lokaal geteeld)
    • 100g blauwe kaas (bij voorkeur Nederlandse variant zoals Blue de Graven, vers van lokale kaasmaker)
    • 2 eetlepels olijfolie (of lokale raapzaadolie voor extra klimaatvriendelijkheid)
    • Zout, peper en verse tijm naar smaak (lokaal of uit eigen tuin)
  • bereiding recept:
    • Week de gedroogde witte bonen 8-12 uur in koud water, giet af en kook ze in vers water circa 45 minuten tot zacht (geen zout toevoegen tijdens koken om scheuren te voorkomen).
    • Snijd ondertussen de preien in ringen, wortelen in schijfjes, uien in halve ringen en hak de knoflook fijn.
    • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de uien en knoflook 5 minuten tot glazig.
    • Voeg de prei en wortelen toe, roerbak 10 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
    • Giet de gekookte bonen af en voeg ze toe aan de pan, samen met zout, peper en tijm; laat alles 15-20 minuten stoven op laag vuur, af en toe roeren (voeg indien nodig een scheutje water toe voor smeuïgheid).
    • Verkruimel de blauwe kaas erover vlak voor serveren, roer licht door voor een romige textuur, en serveer warm.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 450 kcal
    • Eiwitten: 25g (van bonen en kaas)
    • Koolhydraten: 55g (voornamelijk uit bonen en groenten)
    • Vetten: 15g (inclusief gezonde vetten uit kaas en olie)
    • Vezels: 15g (hoog door bonen en groenten)
    • Suikers: 10g (natuurlijk uit groenten)
    • Natrium: 500mg (afhankelijk van zout en kaas)
    • Vitamines en mineralen: Rijk aan vitamine A (wortelen), vitamine C (prei), ijzer en foliumzuur (bonen)
  • Milieuimpact:
    • Carbon footprint: Laag, geschat op 0.8-1.2 kg CO2-equivalent per portie (lokale seizoensgroenten zoals prei en wortelen hebben circa 0.5-1 kg CO2 per kg, bonen 0.7 kg per kg, blauwe kaas lokaal geproduceerd circa 5-8 kg per kg maar in kleine hoeveelheid gebruikt; geen vliegtransport of energie-intensieve kassen)
    • Waterverbruik: Matig, circa 500-700 liter per portie (bonen vereisen water voor teelt, maar lokaal en regenafhankelijk in Nederland)
    • Biodiversiteit: Positief, door gebruik van seizoensgebonden lokale producten die duurzame landbouw ondersteunen en geen import uit verre landen
    • Afval: Minimaal, alle ingrediënten vers en volledig bruikbaar; composteer schillen voor zero-waste
    • Algemene duurzaamheid: Hoog klimaatvriendelijk door focus op lokale, niet-verwerkte ingrediënten in december-seizoen, vermijdt verpakking van blik/diepvries en reduceert transportemissies

Comments powered by CComment

inloggen