home
#dagrecept 22 december: Winterse Witte Bonenstoof met Groenten en Blauwe Kaas
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
€2.50
- bereidingstijd:
1 uur (plus 8-12 uur weken van de bonen vooraf)
- ingredienten:
- 200g gedroogde witte bonen (lokaal geteeld, zoals Nederlandse veldboonvarianten)
- 2 preien (vers, seizoensgebonden wintergroente uit Nederland)
- 4 wortelen (vers, lokale winterwortel)
- 2 uien (vers, Nederlandse uien)
- 3 teentjes knoflook (lokaal geteeld)
- 100g blauwe kaas (bij voorkeur Nederlandse variant zoals Blue de Graven, vers van lokale kaasmaker)
- 2 eetlepels olijfolie (of lokale raapzaadolie voor extra klimaatvriendelijkheid)
- Zout, peper en verse tijm naar smaak (lokaal of uit eigen tuin)
- bereiding recept:
- Week de gedroogde witte bonen 8-12 uur in koud water, giet af en kook ze in vers water circa 45 minuten tot zacht (geen zout toevoegen tijdens koken om scheuren te voorkomen).
- Snijd ondertussen de preien in ringen, wortelen in schijfjes, uien in halve ringen en hak de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur, fruit de uien en knoflook 5 minuten tot glazig.
- Voeg de prei en wortelen toe, roerbak 10 minuten tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Giet de gekookte bonen af en voeg ze toe aan de pan, samen met zout, peper en tijm; laat alles 15-20 minuten stoven op laag vuur, af en toe roeren (voeg indien nodig een scheutje water toe voor smeuïgheid).
- Verkruimel de blauwe kaas erover vlak voor serveren, roer licht door voor een romige textuur, en serveer warm.
- Voedingswaarde :
- Calorieën: 450 kcal
- Eiwitten: 25g (van bonen en kaas)
- Koolhydraten: 55g (voornamelijk uit bonen en groenten)
- Vetten: 15g (inclusief gezonde vetten uit kaas en olie)
- Vezels: 15g (hoog door bonen en groenten)
- Suikers: 10g (natuurlijk uit groenten)
- Natrium: 500mg (afhankelijk van zout en kaas)
- Vitamines en mineralen: Rijk aan vitamine A (wortelen), vitamine C (prei), ijzer en foliumzuur (bonen)
- Milieuimpact:
- Carbon footprint: Laag, geschat op 0.8-1.2 kg CO2-equivalent per portie (lokale seizoensgroenten zoals prei en wortelen hebben circa 0.5-1 kg CO2 per kg, bonen 0.7 kg per kg, blauwe kaas lokaal geproduceerd circa 5-8 kg per kg maar in kleine hoeveelheid gebruikt; geen vliegtransport of energie-intensieve kassen)
- Waterverbruik: Matig, circa 500-700 liter per portie (bonen vereisen water voor teelt, maar lokaal en regenafhankelijk in Nederland)
- Biodiversiteit: Positief, door gebruik van seizoensgebonden lokale producten die duurzame landbouw ondersteunen en geen import uit verre landen
- Afval: Minimaal, alle ingrediënten vers en volledig bruikbaar; composteer schillen voor zero-waste
- Algemene duurzaamheid: Hoog klimaatvriendelijk door focus op lokale, niet-verwerkte ingrediënten in december-seizoen, vermijdt verpakking van blik/diepvries en reduceert transportemissies
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 225
Comments powered by CComment