home
#dagrecept 29 december: Volkorenpasta met Boerenkool, Prei en Wortels
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
€0.75
- bereidingstijd:
30 minuten
- ingredienten:
- 400 g volkorenpasta
- 300 g verse boerenkool (seizoensproduct in december in Nederland)
- 2 preien (ongeveer 300 g, seizoensproduct)
- 4 wortels (ongeveer 400 g, seizoensproduct)
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- bereiding recept:
- Breng een grote pan water aan de kook en kook de volkorenpasta volgens de instructies op de verpakking (meestal 8-10 minuten) tot al dente. Giet af en zet apart.
- Was ondertussen de boerenkool, prei en wortels grondig. Snijd de boerenkool in reepjes, de prei in ringen en de wortels in dunne plakjes. Pel en hak de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook toe en bak 1 minuut tot geurig.
- Voeg de wortels, prei en boerenkool toe. Roerbak ongeveer 10-15 minuten tot de groenten zacht maar nog knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan. Serveer direct.
- De voedingswaarde (per portie)
- Calorieën: 534 kcal
- Vet: 9.2 g
- Koolhydraten: 103.5 g
- Eiwit: 18.8 g
- Vezels: 17.4 g
- Voedingswaarde :
- Calorieën: ongeveer 450-500 kcal
- Eiwitten: ongeveer 15-18 gram (uit pasta en groenten)
- Koolhydraten: ongeveer 70-80 gram (voornamelijk uit volkorenpasta)
- Vetten: ongeveer 8-10 gram (uit olijfolie)
- Vezels: ongeveer 12-15 gram (hoog door volkorenpasta en groenten)
- Vitaminen en mineralen: rijk aan vitamine C (uit boerenkool en wortelen, circa 60-80% ADH), vitamine A (uit wortelen, circa 50-70% ADH), ijzer (uit boerenkool, circa 20-30% ADH), kalium (uit groenten, circa 30-40% ADH); volwaardig als bron van complexe koolhydraten, vezels en plantaardige voedingsstoffen voor een gezonde maaltijd
- Milieuimpact:
- Lage CO2-voetafdruk dankzij lokale, seizoensgebonden groenten uit Nederland, zonder blik, diepvries of verre import.
- Geschatte uitstoot: ongeveer 0.7-1 kg CO2-eq per kg groente, wat voor het hele gerecht per portie leidt tot een lage impact (veel lager dan vleesgerechten, vergelijkbaar met lokale spinazie of bonen)
- Dit recept minimaliseert transportemissies en ondersteunt duurzame landbouw door seizoensproducten te gebruiken.
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 67
Comments powered by CComment