Navigate

home

#dagrecept 29 december: Volkorenpasta met Boerenkool, Prei en Wortels

  • foto:

    Volkorenpasta met Boerenkool Prei en Wortels

  • porties: 4
  • kosten pp: €0.75
  • bereidingstijd: 30 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g volkorenpasta
    • 300 g verse boerenkool (seizoensproduct in december in Nederland)
    • 2 preien (ongeveer 300 g, seizoensproduct)
    • 4 wortels (ongeveer 400 g, seizoensproduct)
    • 4 teentjes knoflook
    • 2 eetlepels olijfolie
    • Zout en peper naar smaak
  • bereiding recept:
    • Breng een grote pan water aan de kook en kook de volkorenpasta volgens de instructies op de verpakking (meestal 8-10 minuten) tot al dente. Giet af en zet apart.
    • Was ondertussen de boerenkool, prei en wortels grondig. Snijd de boerenkool in reepjes, de prei in ringen en de wortels in dunne plakjes. Pel en hak de knoflook fijn.
    • Verhit de olijfolie in een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte knoflook toe en bak 1 minuut tot geurig.
    • Voeg de wortels, prei en boerenkool toe. Roerbak ongeveer 10-15 minuten tot de groenten zacht maar nog knapperig zijn. Breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan. Serveer direct.
    1. De voedingswaarde (per portie)
    • Calorieën: 534 kcal
    • Vet: 9.2 g
    • Koolhydraten: 103.5 g
    • Eiwit: 18.8 g
    • Vezels: 17.4 g
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: ongeveer 450-500 kcal
    • Eiwitten: ongeveer 15-18 gram (uit pasta en groenten)
    • Koolhydraten: ongeveer 70-80 gram (voornamelijk uit volkorenpasta)
    • Vetten: ongeveer 8-10 gram (uit olijfolie)
    • Vezels: ongeveer 12-15 gram (hoog door volkorenpasta en groenten)
    • Vitaminen en mineralen: rijk aan vitamine C (uit boerenkool en wortelen, circa 60-80% ADH), vitamine A (uit wortelen, circa 50-70% ADH), ijzer (uit boerenkool, circa 20-30% ADH), kalium (uit groenten, circa 30-40% ADH); volwaardig als bron van complexe koolhydraten, vezels en plantaardige voedingsstoffen voor een gezonde maaltijd
  • Milieuimpact:
    • Lage CO2-voetafdruk dankzij lokale, seizoensgebonden groenten uit Nederland, zonder blik, diepvries of verre import.
    • Geschatte uitstoot: ongeveer 0.7-1 kg CO2-eq per kg groente, wat voor het hele gerecht per portie leidt tot een lage impact (veel lager dan vleesgerechten, vergelijkbaar met lokale spinazie of bonen)
    • Dit recept minimaliseert transportemissies en ondersteunt duurzame landbouw door seizoensproducten te gebruiken.

Comments powered by CComment

inloggen