Navigate

home

#dagrecept 31 december: Feestelijke Pasta met Spruitjes, Prei en Kaas

  • foto:

    Feestelijke Pasta met Spruitjes Prei en Kaas

  • porties: 4
  • kosten pp: €1,45
  • bereidingstijd: 40 minuten (inclusief voorbereiding en kooktijd)
  • ingredienten:
    • 400 g droge pasta (bijv. penne of fusilli van lokale productie)
    • 300 g verse spruitjes (gehalveerd, seizoensproduct)
    • 300 g verse prei (gewassen en in ringen gesneden)
    • 200 g verse uien (gesnipperd)
    • 3 teentjes knoflook (ca. 15 g, fijngehakt)
    • 200 g jonge Nederlandse Gouda kaas (geraspt)
    • 30 g boter (2 eetlepels, lokale zuivel)
    • Zout en peper naar smaak (optioneel, lokaal verkrijgbaar)
  • bereiding recept:
    • Breng een grote pan water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking (ca. 10-12 minuten) tot al dente. Giet af en zet apart.
    • Was en bereid ondertussen de groenten: halveer de spruitjes, snijd de prei in ringen, snipper de uien en hak de knoflook fijn.
    • Verhit de boter in een grote wok of pan op middelhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak 3-4 minuten tot glazig.
    • Voeg de spruitjes en prei toe, roerbak 10-15 minuten tot de groenten zacht zijn maar nog bite hebben. Breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de gekookte pasta door de groenten in de pan. Roer de helft van de geraspte kaas erdoor tot het smelt.
    • Serveer direct, bestrooi met de resterende kaas voor extra smaak.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 706 kcal
    • Eiwitten: 30 g
    • Koolhydraten: 99 g (inclusief ca. 10 g vezels voor verzadiging en darmgezondheid)
    • Vetten: 21,5 g (voornamelijk uit kaas en boter, met essentiële vetzuren)
    • Dit recept biedt een volwaardige maaltijd met vitamines (A, C, K uit groenten), mineralen (calcium uit kaas) en complexe koolhydraten voor energie, geschikt voor een gezond vegetarisch dieet.
  • Milieuimpact:
    • Totale CO2e voor het hele recept: ca. 5,7 kg CO2e (equivalent aan een korte autorit van 25-30 km)
    • Per portie: ca. 1,4 kg CO2e
    • Reden voor lage impact: Gebruik van seizoensgroenten (spruitjes en prei) met minimale transport (lokaal in Nederland), geen verpakte of geïmporteerde producten; kaas en boter zijn de grootste bijdragers (ca. 80% van de footprint door zuivelproductie), maar lokaal geproduceerd minimaliseert dit. Vergelijkbaar met andere maaltijden is dit klimaatvriendelijk (lager dan vleesgerechten).

Comments powered by CComment

inloggen