Navigate

home

#dagrecept 26 december 2e kerstdag: Vegetarische Bonenstoof met Veel Groente

  • foto:

    Vegetarische Bonenstoof met Veel Groente

  • porties: 4
  • kosten pp: Ongeveer €0,80
  • bereidingstijd: Totaal: 80 minuten (plus nacht weken van de bonen)
  • ingredienten:
    • 200 gram gedroogde witte bonen (vers gedroogd, lokaal verkrijgbaar)
    • 2 middelgrote uien (ongeveer 300 gram, lokaal geteeld)
    • 3 wortelen (ongeveer 300 gram, seizoensgebonden)
    • 2 preien (ongeveer 400 gram, wintergroente)
    • 200 gram boerenkool (vers, lokaal in december)
    • 4 middelgrote aardappelen (ongeveer 600 gram, Nederlands product)
    • 3 teentjes knoflook (lokaal of regionaal)
    • 2 eetlepels olijfolie (Europees, niet van ver vervoer)
    • 1 theelepel gedroogde tijm (of vers als beschikbaar)
    • 2 laurierblaadjes
    • Zout en peper naar smaak
    • 1 liter water (voor koken)
  • bereiding recept:
    • Week de gedroogde witte bonen overnight in koud water (ongeveer 8-12 uur) op 24 december, spoel ze af en kook ze in vers water gedurende 45-60 minuten tot ze zacht zijn; giet af en zet apart.
    • Snijd de uien, wortelen, preien, boerenkool en aardappelen in grove stukken; hak de knoflook fijn.
    • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de uien en knoflook toe en fruit 5 minuten tot glazig.
    • Voeg de wortelen, preien en aardappelen toe, roer 5 minuten mee.
    • Voeg de gekookte bonen, boerenkool, tijm, laurierblaadjes, zout, peper en 1 liter water toe; breng aan de kook.
    • Laat het geheel 30-40 minuten sudderen op laag vuur tot de groenten zacht zijn; roer af en toe.
    • Verwijder de laurierblaadjes voor het serveren; serveer warm op 25 december als hoofdgerecht.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: ongeveer 350-400 kcal
    • Eiwitten: ongeveer 15-18 gram (voornamelijk uit bonen)
    • Koolhydraten: ongeveer 50-60 gram (uit bonen, aardappelen en groenten)
    • Vetten: ongeveer 5-7 gram (uit olijfolie)
    • Vezels: ongeveer 12-15 gram (hoog door bonen en groenten)
    • Vitaminen en mineralen: rijk aan vitamine C (uit boerenkool en wortelen, circa 50-70% ADH), ijzer (uit bonen en groenten, circa 20-30% ADH), kalium (uit aardappelen, circa 30-40% ADH); volwaardig als bron van plantaardige eiwitten en vezels voor een gezonde maaltijd
  • Milieuimpact:
    • CO2-uitstoot: laag, ongeveer 0,5-0,8 kg CO2-equivalent (plantaardig en lokaal; bonen en groenten hebben een footprint van 0,3-0,5 kg CO2/kg, olijfolie circa 1-2 kg CO2/liter, maar minimaal gebruikt)
    • Waterverbruik: ongeveer 50-100 liter (voornamelijk voor groenten als boerenkool 7-10 liter/kg en bonen 20-30 liter/kg)
    • Landgebruik: ongeveer 0,2-0,3 m² (efficiënt voor seizoensgroenten en bonen)
    • Algemene impact: klimaatvriendelijk door gebruik van lokale, seizoensgebonden ingrediënten zonder verpakking, transport of verwerking; vermijdt import en draagt bij aan lage emissies vergeleken met vleesgerechten (tot 70% lager)

Comments powered by CComment

inloggen