Navigate

home

#dagrecept 19 december: Winterse bruine-bonenstoof met spruitjes, pompoen en rozemarijn

  • foto:

    Winterse bruine bonenstoof met spruitjes pompoen en rozemarijn

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,80
  • bereidingstijd: 40 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g verse bruine bonen (ongekookt, NL)
    • 300 g spruitjes (vers, NL)
    • 400 g flespompoen (vers, NL)
    • 250 g ui (vers, NL)
    • 2 tenen knoflook (vers, NL)
    • 2 el olijfolie (EU)
    • 1 takje verse rozemarijn (of 1 tl gedroogd)
    • 1 tl gerookte paprikapoeder
    • 400 ml water
    • Peper en zout
  • bereiding recept:
    • Kook de verse bruine bonen in 25 min gaar in water met zout; giet af.
    • Maak spruitjes schoon en halveer ze; schil pompoen en snijd in blokjes van 2 cm; snipper ui en knoflook.
    • Verhit olijfolie in een braadpan; fruit ui en knoflook 3 min.
    • Voeg pompoen en gerookte paprikapoeder toe; bak 5 min mee.
    • Voeg spruitjes, rozemarijn, bonen en 400 ml water toe; breng aan de kook.
    • Laat 12 min stoven met deksel schuin op de pan tot groenten beetgaar zijn.
    • Verwijder rozemarijntakje; breng op smaak met peper en zout.
    • Serveer warm, eventueel met volkorenbrood.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 420 kcal
    • Eiwit: 20 g
    • Vet: 9 g (waarvan 1,3 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 62 g (waarvan 14 g suikers)
    • Vezels: 19 g
    • Natrium: 380 mg
  • Milieuimpact:
    • Totaal: 0,5 kg (zeer laag; vergelijkbaar met 2 km autorijden)
    • Groenten & bonen: 0,3 kg (lokaal, seizoens, verse peulvruchten)
    • Olie & kruiden: 0,2 kg
    • Geen blik/diepvries/lange transporten → minimale voedselkilometers.

Comments powered by CComment

inloggen