Navigate

home

#dagrecept 12 december: Romige pasta met boerenkool, spruitjes, prei en oude Goudse kaas (winterse vegetarische ovenpasta)

  • foto:

    Romige pasta met boerenkool spruitjes prei en oude Goudse kaas winterse vegetarische ovenpasta

  • porties: 4
  • kosten pp: € 2,85
  • bereidingstijd: 45 minuten (
  • ingredienten:
    • 400 g volkoren pasta (bijv. penne of fusilli) – € 1,00
    • 400 g verse boerenkool (Nederlands seizoen) – € 1,60
    • 400 g verse spruitjes (Nederlands seizoen) – € 1,60
    • 2 grote preien (ca. 500 g, Nederlands seizoen) – € 1,50
    • 3 tenen knoflook (Nederlands geteeld mogelijk, of EU) – € 0,30
    • 200 g geraspte oude Goudse kaas (48+, Nederlands) – € 3,00
    • 200 ml room (koffieroom of kookroom, Nederlands) – € 1,00
    • 2 el olijfolie (EU, laag transport) – € 0,40
    • Peper, zout en nootmuskaat (naar smaak) – € 0,20
    • Optioneel: handje walnoten (lokaal mogelijk) voor extra crunch – € 0,80
  • bereiding recept:
    • Verwarm de oven voor op 200 °C (boven-/onderwarmte).
    • Was de boerenkool en verwijder de harde nerven; scheur in grove stukken.
    • Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Was de prei goed en snijd in ringen. Pel en hak de knoflook fijn.
    • Kook de pasta in ruim gezouten water beetgaar (ca. 8-10 min, volgens verpakking). Giet af en spoel kort koud.
    • Verhit ondertussen de olijfolie in een grote hapjespan of wok. Bak de prei en knoflook 3 minuten op middelhoog vuur.
    • Voeg de spruitjes toe en bak 5 minuten mee. Voeg dan de boerenkool toe en roerbak tot alles geslonken is (ca. 5 minuten). Breng op smaak met peper, zout en een snuf nootmuskaat.
    • Meng de beetgare pasta door de groenten. Roer 150 g van de kaas en de room erdoor tot alles mooi romig is.
    • Schep alles in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met de resterende 50 g kaas (en eventueel gehakte walnoten).
    • Bak 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
    • Serveer direct – super smakelijk en troostend op een koude decemberdag!
  • Voedingswaarde :
    • Energie: ca. 720 kcal
    • Eiwit: 32 g (veel dankzij kaas en volkoren pasta – volwaardig vegetarisch)
    • Koolhydraten: 78 g (voornamelijk complexe uit volkoren pasta)
    • Vet: 30 g (gezonde vetten uit room, kaas en olijfolie)
    • Vezels: 14 g (heel hoog dankzij >800 g groente per gerecht!)
    • Rijk aan: vitamine C & K (boerenkool/spruitjes), calcium & B12 (kaas), foliumzout (groenbladigen), kalium (prei/spruitjes)
    • Volwaardig, vullend en gezond – voldoet makkelijk aan de Schijf van Vijf voor een vegetarische maaltijd.
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq per portie: ca. 950-1100 g (totaal gerecht ca. 3,9-4,4 kg CO₂-eq) → Dat is zeer laag voor een volwaardige warme maaltijd met kaas (ter vergelijking: een gemiddelde Nederlandse maaltijd is 1,5-2 kg CO₂-eq, een pasta bolognese met rundvlees >2,5 kg).
    • Belangrijkste bijdrage: kaas & room (ca. 65% van de impact), maar door oude Nederlandse kaas te kiezen blijft het beperkt (kaas uit NL heeft lagere transport-impact dan import-Parmezaan).
    • Groenten: extreem laag (<0,3 kg CO₂-eq/kg voor deze winterteelt in Nederland/Benelux – volle grond of onverwarmde kas).
    • Pasta: droog en lokaal geproduceerd → laag.
    • Overall: klimaatvriendelijker dan 80% van de Nederlandse avondmaaltijden, volledig seizoensgebonden, minimaal transport, geen luchtvracht of tropische ingrediënten. Door volkoren pasta en veel groente ook nog eens zeer vezelrijk en duurzaam.

Comments powered by CComment

inloggen