home
#dagrecept 25 december 1e kerstdag: Speciale Kerst Bonenstoofpot met Wintergroenten
- foto:

- porties:
4
- kosten pp:
Ca. €1,00
- bereidingstijd:
Totale tijd: ca. 1,5 uur actief, plus weektijd
- ingredienten:
- 200 g droge kidneybonen
- 2 uien (ca. 300 g), gesnipperd
- 4 wortelen (ca. 400 g), in schijfjes
- 1 knolselderij (ca. 500 g), in blokjes
- 200 g boerenkool, grof gehakt
- 4 tomaten (ca. 500 g), in stukjes
- 3 teentjes knoflook (ca. 15 g), fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie (ca. 30 ml)
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 laurierblaadjes
- Zout en peper naar smaak
- bereiding recept:
- Week de droge kidneybonen 8-12 uur in koud water (bij voorkeur overnight). Giet af en spoel af.
- Kook de geweekte bonen in een pan met vers water gedurende 45-60 minuten tot ze zacht zijn. Giet niet helemaal af, bewaar wat kookvocht voor later.
- Verhit de olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Fruit de gesnipperde uien en fijngehakte knoflook ca. 5 minuten tot glazig.
- Voeg de wortelschijfjes en knolselderijblokjes toe. Bak mee voor 5 minuten onder regelmatig roeren.
- Voeg de gehakte boerenkool, tomatenstukjes, gedroogde tijm, laurierblaadjes, zout en peper toe. Roer goed door.
- Voeg de gekookte bonen toe met ca. 200 ml van het kookvocht (of water als nodig). Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 30 minuten stoven tot de groenten zacht zijn en de smaken goed gemengd. Roer af en toe.
- Verwijder de laurierblaadjes. Proef en pas kruiden aan. Serveer warm, eventueel met vers brood voor een extra feestelijk tintje op 25 december.
- Voedingswaarde :
- Calorieën: ca. 395 kcal
- Eiwitten: ca. 18 g
- Vetten: ca. 9 g (voornamelijk gezonde vetten uit olijfolie)
- Koolhydraten: ca. 67 g
- Vezels: ca. 18 g
- Overig: Rijk aan vitamines A, C, K (uit groenten) en mineralen zoals ijzer en kalium
- Milieuimpact:
- Totale CO2e-voetafdruk voor het hele gerecht: ca. 1,3 kg CO2e
- Per portie: ca. 0,32 kg CO2e (veel lager dan een gemiddelde vleesmaaltijd van 2-5 kg CO2e, dankzij plantaardige basis en minimale transportemissies)
- Bijdrage per ingrediëntgroep: Groenten en bonen (laag: 0,3-1,0 kg CO2e/kg), olijfolie (hoger: ca. 3 kg CO2e/kg, maar klein hoeveelheid)
- Algemeen: Dit recept minimaliseert impact door verse, niet-verwerkte producten; kies lokale boeren voor nog lagere emissies.
-
-
Read Time: 1 min
-
Hits: 72
Comments powered by CComment