Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Winterse groentestoof met koolraap wortel savooiekool en linzen

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,75
  • bereidingstijd: 35 minuten
  • ingredienten:
    • 300 g verse koolraap (lokaal)
    • 300 g verse winterpeen (lokaal)
    • 250 g verse savooiekool (Nederlands veld)
    • 150 g droge bruine linzen (Europees, niet uit Canada)
    • 2 uien (lokaal)
    • 3 tenen knoflook (lokaal)
    • 1 el olijfolie (Europees)
    • 1 tl gemalen komijn (Europees)
    • 1 tl gerookt paprikapoeder (Europees)
    • 1 liter groentebouillon (zelfgemaakt van schillen of blokje zonder palmolie)
    • Verse peterselie (handje, Nederlandse kas)
    • Zout, peper
  • bereiding recept:
    • Spoel linzen en zet 10 min in koud water.
    • Schil koolraap en wortel, snijd in blokjes van 1 cm; snijd savooiekool in repen; snipper ui en knoflook.
    • Verhit olijfolie in een grote stoofpot, fruit ui en knoflook 3 min.
    • Voeg komijn en paprikapoeder toe, bak 1 min mee.
    • Voeg koolraap, wortel en linzen toe; schep om.
    • Giet bouillon erbij, breng aan de kook; laat 15 min zachtjes koken.
    • Voeg savooiekool toe, kook nog 8 min tot alles gaar is.
    • Breng op smaak met zout en peper; hak peterselie fijn en strooi erover.
    • Serveer warm, eventueel met volkorenbrood.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 410 kcal
    • Eiwit: 20 g
    • Vet: 6 g (waarvan 1 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 64 g (waarvan 12 g suiker)
    • Vezels: 18 g
    • IJzer: 5,8 mg (41% ADH)
    • Vitamine C: 72 mg (90% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,48 kg (extreem laag: 100% plantaardig, lokale wintergroenten, Europese peulvruchten)
    • Waterverbruik: 260 liter
    • Landgebruik: 0,8 m²
    • Geen blik/diepvries, geen luchtvracht, seizoens- en reststromen-geoptimaliseerd

Comments powered by CComment