Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Herfstige Prei Aardappel Gratin met Geitenkaas en Walnoten

  • porties: 4
  • kosten pp: € 2,25
  • bereidingstijd: 45 minuten
  • ingredienten:
    • 800 g vastkokende aardappelen
    • 4 preien (ca. 800 g totaal)
    • 1 grote ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
    • 100 g walnoten, grof gehakt
    • 200 ml volle melk
    • 2 eetlepels olijfolie
    • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • bereiding recept:
    • Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte).
    • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes (ca. 3 mm dik). Blancheer de plakjes 5 minuten in kokend gezouten water, giet af en laat uitlekken.
    • Was de preien grondig, verwijder het groen en snijd in dunne ringen. Snipper de ui fijn en pel en hak de knoflook.
    • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 minuten, voeg dan de preiringen toe en stoof alles 8-10 minuten tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
    • Meng de melk met een snufje zout en peper.
    • Vet een ovenschaal (ca. 20x30 cm) in met de resterende olijfolie. Leg een laag aardappelplakjes op de bodem, gevolgd door een laag preimengsel. Herhaal de lagen tot alles op is en eindig met aardappel.
    • Giet de melk gelijkmatig over de schotel. Verdeel de verkruimelde geitenkaas en gehakte walnoten over de bovenkant.
    • Bak de gratin in het midden van de oven 25-30 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is. Laat 5 minuten rusten voor het serveren.

  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 695 kcal
    • Eiwitten: 24 g
    • Koolhydraten: 68 g (waarvan suikers 10 g)
    • Vetten: 36 g (waarvan verzadigd 10 g)
    • Vezels: 8 g
    • (Dit is een volwaardige maaltijd met balans tussen koolhydraten uit groenten/aardappelen, eiwitten uit kaas/noten en gezonde vetten; rijk aan vitaminen A, C en K uit prei)
  • Milieuimpact:
    • Geschatte CO2-uitstoot: 0,6 kg CO2-equivalent
    • Laag door gebruik van seizoenslokale ingrediënten (prei en aardappelen uit Nederlandse koude grond, minimale transport); geitenkaas en walnoten hebben hogere impact maar in kleine hoeveelheden – totaal 70% lager dan een vergelijkbaar vleesgerecht door focus op plantaardig en regionaal

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll