Ecoduurzaam
#dagrecept 12 november: Groentestoofpot met Wortel, Pastinaak en Linzen
- foto:

- porties: 4
- kosten pp: €1,60
- bereidingstijd: 45 minuten
- ingredienten:
- 500 g verse wortels (lokaal geteeld)
- 400 g verse pastinaak (lokaal geteeld)
- 1 ui (ca. 100 g, lokaal)
- 2 teentjes knoflook (ca. 10 g, lokaal)
- 200 g rode linzen (droog, lokaal of regionaal)
- 2 el olijfolie
- 750 ml water
- Zout, peper en verse kruiden (bijv. peterselie) naar smaak
- bereiding recept:
- Schil de wortels en pastinaak, snijd in blokjes van ca. 2 cm.
- Snipper de ui en pers de knoflook fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote pan, fruit de ui en knoflook 2-3 minuten.
- Voeg de wortels en pastinaak toe, bak 5 minuten mee.
- Spoel de linzen af en voeg ze toe, samen met het water, zout, peper en kruiden.
- Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen tot de groenten en linzen gaar zijn; roer af en toe.
- Voedingswaarde :
- Per portie: ca. 320 kcal
- Eiwitten: 14 g (uit linzen, voor spierherstel)
- Vetten: 5 g (gezonde vetten uit olijfolie)
- Koolhydraten: 55 g (complexe koolhydraten uit groenten en linzen voor energie)
- Vezels: ca. 12 g (voor goede spijsvertering)
- Vitamines/mineralen: Rijk aan vitamine A (uit wortels), vezels en ijzer (uit linzen)
- Milieuimpact:
- Totale CO2-voetafdruk per portie: ca. 0,35 kg CO2-equivalent (zeer laag door seizoens- en lokale ingrediënten)
- Broeikasgassen: Wortels en pastinaak <0,2 kg CO2/kg (korte keten); linzen ca. 0,5 kg CO2/kg (laag vergeleken met dierlijke eiwitten)
- Waterverbruik: Laag (ca. 150 liter per portie, voornamelijk uit groenteteelt)
- Landgebruik: Efficiënt (<0,4 m² per portie, focus op plantaardig)
- Algemene score: Zeer klimaatvriendelijk (ver onder gemiddelde maaltijd van 2-3 kg CO2 door vermijden van import en verwerking)
- Details
- Hits: 56
Duurzaam leven, groen genieten











































































Comments powered by CComment