Ecoduurzaam
#dagrecept 13 november: Geroosterde Koolraap met Prei en Kikkererwten
- foto:

- porties: 4
- kosten pp: €1,65
- bereidingstijd: 50 minuten (
- ingredienten:
- 600 g verse koolraap (lokaal geteeld)
- 300 g verse prei (lokaal geteeld)
- 1 ui (ca. 100 g, lokaal)
- 2 teentjes knoflook (ca. 10 g, lokaal)
- 200 g gedroogde kikkererwten (vooraf geweekt, lokaal of regionaal)
- 2 el olijfolie
- Zout, peper en verse kruiden (bijv. rozemarijn) naar smaak
- bereiding recept:
- Week de kikkererwten een nacht van tevoren en kook ze 1 uur tot ze gaar zijn (of gebruik voorgekookte als alternatief, lokaal verkregen).
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de koolraap en snijd in blokjes van ca. 2 cm; snijd de prei in ringen en de ui in halve ringen.
- Meng de groenten en gekookte kikkererwten met olijfolie, zout, peper en kruiden op een bakplaat.
- Rooster 35-40 minuten in de oven, schep halverwege om voor gelijkmatige garing; serveer warm.
- Voedingswaarde :
- Per portie: ca. 340 kcal
- Eiwitten: 13 g (uit kikkererwten, voor spierherstel)
- Vetten: 6 g (gezonde vetten uit olijfolie)
- Koolhydraten: 58 g (complexe koolhydraten uit groenten en kikkererwten voor energie)
- Vezels: ca. 11 g (voor goede spijsvertering)
- Vitamines/mineralen: Rijk aan vitamine C (uit koolraap), vezels en ijzer (uit kikkererwten)
- Milieuimpact:
- Totale CO2-voetafdruk per portie: ca. 0,38 kg CO2-equivalent (laag door seizoens- en lokale ingrediënten)
- Broeikasgassen: Koolraap en prei <0,2 kg CO2/kg (korte keten); kikkererwten ca. 0,6 kg CO2/kg (laag vergeleken met dierlijke eiwitten)
- Waterverbruik: Laag (ca. 160 liter per portie, voornamelijk uit groenteteelt)
- Landgebruik: Efficiënt (<0,4 m² per portie, focus op plantaardig)
- Algemene score: Zeer klimaatvriendelijk (ver onder gemiddelde maaltijd van 2-3 kg CO2 door vermijden van import en verwerking)
- Details
- Hits: 52
Duurzaam leven, groen genieten











































































Comments powered by CComment