Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Boerenkoolstamppot met geitenkaas en walnoten

  • porties: 4
  • kosten pp: €1,85
  • bereidingstijd: 45 minuten
  • ingredienten:

    1 kg vastkokende aardappelen (vers van de markt of supermarkt, voor een romige stamppotbasis); 500 gram verse boerenkool (seizoensvers, gewassen en fijngesneden, voor die typische aardse bite); 200 gram zachte geitenkaas (lokaal geproduceerd, verkruimeld voor een frisse, tangy accent); 100 gram walnoten (geroosterd en gehakt, voor knapperige textuur en gezonde vetten); 1 grote ui (fijngehakt, voor zoetheid en diepte); 200 ml volle melk (vers en lokaal, om de stamppot smeuïg te maken); een snufje zout en peper (naar smaak); en 2 eetlepels olijfolie (voor het bakken, optioneel lokaal geperst).

  • bereiding recept:

    Begin door de aardappelen te schillen en in gelijke stukken te snijden; kook ze in een grote pan met gezouten water gedurende 15 minuten tot ze zacht zijn. Voeg ondertussen de gewassen boerenkool toe aan dezelfde pan en kook nog 5-7 minuten mee tot de kool zacht is maar nog beetgaar – giet af en bewaar een kopje kookvocht. Bak in een koekenpan de gehakte ui in een scheutje olijfolie op middelhoog vuur tot glazig (ongeveer 5 minuten), en voeg de gehakte walnoten toe om ze licht te roosteren voor extra aroma. Stamp de afgegoten aardappelen en boerenkool grof met een pureestamper, roer de warme melk en een scheutje kookvocht erdoor voor een romige consistentie, en breng op smaak met zout en peper. Schep de stamppot op borden, verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi met het uien-notenmengsel. Serveer direct voor de beste warmte en versheid – een eenvoudige, troostrijke maaltijd die de herfstsfeer vangt

  • Voedingswaarde :

    Per portie (ongeveer 400 gram) levert dit recept een gebalanceerde, volwaardige maaltijd met circa 450 kcal energie (een mix van complexe koolhydraten uit aardappelen en vezels uit boerenkool voor langdurige verzadiging); 15 gram eiwit (voornamelijk uit de kaas en noten, voor spierherstel); 20 gram vet (gezonde onverzadigde vetten uit walnoten, met 5 gram verzadigd uit de kaas); 50 gram koolhydraten (voornamelijk uit aardappelen, laag in suikers); 8 gram vezels (dankzij de boerenkool, goed voor de spijsvertering); plus essentiële voedingsstoffen zoals vitamine K (uit boerenkool voor botgezondheid), calcium (uit geitenkaas voor sterke botten) en omega-3 (uit walnoten voor hartgezondheid) – een voedzame optie die voldoet aan richtlijnen voor een gezond vegetarisch dieet.

  • Milieuimpact:

    it recept heeft een lage klimaatbelasting van ongeveer 1,2 kg CO2-equivalent per portie, veel lager dan vleesversies (die vaak 4-6 kg CO2e overschrijden), dankzij lokale, seizoensgebonden ingrediënten zoals Nederlandse boerenkool en aardappelen (die minimale transportemissies hebben) en plantaardige noten die 90% minder broeikasgassen uitstoten dan dierlijke producten. De geitenkaas draagt bij met een matige voetafdruk (rond 2 kg CO2e/kg door weidegang), en er is geen gebruik van blik, diepvries of import, wat de totale impact reduceert tot een klimaatvriendelijke keuze die bijdraagt aan duurzame landbouw in Nederland.

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll