Ecoduurzaam
#dagrecept 9 november: Warme spinaziesalade met feta en walnoten
- foto:

- porties: 2
- kosten pp: €1,75
- bereidingstijd: 20 minuten
- ingredienten:
- 200 g verse spinazieblaadjes (lokaal geoogst, seizoensproduct in november)
- 100 g verse tomaten (bijv. cherrytomaten, lokaal uit kassen)
- 1 middelgrote ui (vers, Nederlands product)
- 1 teen knoflook (vers, lokaal verkrijgbaar)
- 50 g feta-kaas (lokale variant, verkruimeld)
- 30 g walnoten (ongezouten, bij voorkeur Europees/Nederlands, gehakt)
- 1 eetlepel olijfolie (voor bakken, eventueel lokaal geperst)
- Zout, peper en citroensap (naar smaak, vers geperst)
- bereiding recept:
- Pel en snipper de ui en knoflook fijn.
- Was de tomaten en snijd ze in partjes; was de spinazie en dep droog.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten tot glazig.
- Voeg de spinazie toe en laat 4-5 minuten slinken onder roeren; breng op smaak met een snufje zout en peper.
- Schep de warme spinazie op borden, garneer met tomatenpartjes, verkruimelde feta en gehakte walnoten.
- Sprenkel er citroensap over voor frisheid en serveer direct.
- Voedingswaarde :
Per portie (ca. 250 g): 250 kcal, 12 g eiwit (uit feta en noten voor verzadiging), 15 g vet (gezonde onverzadigde vetten uit walnoten), 10 g koolhydraten (voornamelijk uit groenten), 4 g vezels (voor goede spijsvertering), rijk aan vitaminen A (uit spinazie voor immuunsysteem), C (uit tomaten voor antioxidanten), ijzer (uit spinazie, beter opneembaar met vitamine C) en calcium (uit feta voor botten); laag in suikers en natrium.
- Milieuimpact:
- Lage CO2-footprint: ca. 0,8-1,2 kg CO2-equivalenten per portie (groenten zoals spinazie en tomaten: 0,2-0,4 kg CO2/kg door lokale teelt; feta: 5-7 kg CO2/kg maar beperkt gebruikt; walnoten: 1-2 kg CO2/kg uit Europa; totaal laag door seizoens- en lokale ingrediënten zonder transport uit blik/diepvries of verre import).
- Klimaatvriendelijk door minimale verwerking en transport (alle ingrediënten vers en lokaal verkrijgbaar in Nederland in november), lage water- en landgebruik (minder dan bij vleesmaaltijden), en bijdrage aan biodiversiteit via noten en bladgroenten; vegetarisch alternatief bespaart tot 40% uitstoot vergeleken met vleesgerechten.
- Details
- Hits: 57
Duurzaam leven, groen genieten











































































Comments powered by CComment