Ecoduurzaam
#dagrecept 1 november: Herfstige Vegetarische Linzen-Bloemkool Stoofpot
- foto:

- porties: 4
- kosten pp: €1,45
- bereidingstijd: 35 minuten
- ingredienten:
Ingrediëntenlijst (voor 1 royale portie):
- 250 g verse Nederlandse bloemkoolroosjes (seizoensproduct, vers van het land)
- 1 grote winterwortel (ca. 150 g), geschild en in plakjes
- 1 prei (ca. 150 g), gewassen en in ringen
- 1 middelgrote aardappel (ca. 150 g), in blokjes
- 75 g rode linzen (droog; plantaardige eiwitbron)
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 tl komijnpoeder (of karwij/kurkuma voor herfstsmaak)
- 1 tl paprikapoeder
- 400 ml water + 1 groentebouillontablet (of zelf getrokken)
- 1 el olijfolie
- Zout, peper en verse peterselie (optioneel) naar smaak
- bereiding recept:
- Was alle verse groenten goed. Snijd de bloemkool in roosjes, de wortel in dunne plakjes, prei in ringen, aardappel in blokjes, ui fijn en pers de knoflook.
- Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 2 minuten tot geurig.
- Voeg komijn en paprikapoeder toe, roer 30 seconden om (geeft warme herfstsmaak).
- Doe de prei, wortel en aardappel erbij; bak 3-4 minuten mee.
- Voeg bloemkoolroosjes, linzen, water en bouillon toe. Breng aan de kook.
- Zet het vuur laag, dek af en laat 20-25 minuten zachtjes stoven tot alles gaar is en linzen zacht (roer af en toe). Proef en breng op smaak met zout/peper.
Serveer heet, eventueel met verse peterselie. Smakelijk! (Eenvoudig, eenpansgerech
- Voedingswaarde :
- Calorieën: 420 kcal (laagcalorisch, vullend door vezels/eiwit)
- Koolhydraten: 65 g (voornamelijk complexe uit groenten/linzen)
- Eiwitten: 20 g (hoog door linzen; volwaardig met aardappel/groenten)
- Vetten: 8 g (gezonde onverzadigde uit olie)
- Vezels: 18 g (uitstekend voor spijsvertering)
Extra: Rijk aan vitamine C (bloemkool/prei), bètacaroteen (wortel), kalium (aardappel); ondersteunt immuunsysteem en energie.
- Milieuimpact:
- Milieu-impact: Zeer laag en klimaatvriendelijk
- CO2-voetafdruk: <0,7 kg CO2-eq (vergeleken met gemiddelde maaltijd ~2 kg; 70% lager door geen vlees/zuivel).
- Redenen: 100% lokale seizoensgroenten uit NL volle grond (bloemkool, wortel, prei, aardappel – november-topseizoen, geen import/transport/energie voor kassen). Linzen droog goedkoop lokaal. Minimale voedselkilometers, geen verpakkingsafval
- Details
- Hits: 211
Duurzaam leven, groen genieten











































































Comments powered by CComment