Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Warme Rodekool Wortel Linzenovenschotel met Kruidige Aardappelkorst

  • porties: 4 royale porties (ca. 500 g per persoon), perfect als hoofdgerecht met een frisse salade ernaast.
  • kosten pp: € 1,75
  • bereidingstijd: 45 minuten
  • ingredienten:
    • ½ rode kool (ca. 600 g), fijn gesneden
    • 4 winterwortels (ca. 400 g), in dunne plakjes
    • 800 g kruimige aardappelen, geschild en in dunne plakjes
    • 1 grote ui, in halve ringen
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 150 g rode linzen (droog, spoelen)
    • 200 ml plantaardige melk (bijv. haver- of sojamelk)
    • 1 tl gedroogde tijm
    • 1 tl gedroogde rozemarijn
    • 1 el mosterd
    • 2 el olijfolie
    • Zout, peper
  • bereiding recept:
    • Voorbereiden (15 min): Verwarm oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte). Was groenten. Snijd rode kool fijn (dunne reepjes), wortel in plakjes, aardappel in dunne schijfjes (2-3 mm). Spoel linzen.
    • Linzen koken (10 min): Kook linzen in 400 ml water met snuf zout in 8-10 min beetgaar. Giet af, bewaar kookvocht.
    • Groenten bakken (8 min): Verhit 1 el olie in grote pan. Fruit ui en knoflook 2 min. Voeg rode kool en wortel toe, bak 5 min op middelhoog vuur. Voeg tijm, rozemarijn, mosterd, zout/peper toe. Roer linzen erdoor + 100 ml kookvocht.
    • Ovenschotel opbouwen: Vet ovenschaal in (25x18 cm). Schep groenten-linzenmengsel erin. Schik aardappelschijfjes dakpansgewijs erover. Besprenkel met 1 el olie + plantaardige melk.
    • Bakken (30 min): Zet in midden oven. Bak 30 min tot aardappelen goudbruin en gaar zijn. Laat 5 min rusten.
    • Serveren: Schep warm op. Lekker met mosterd of frisse bietensalade!
      Tip: Maak dubbel, vries in – blijft 3 maanden goed.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 460 kcal
    • Eiwitten: 18 g (linzen + aardappel = complete aminozuren)
    • Koolhydraten: 78 g (langzaam, vezelrijk)
    • Vezels: 19 g (uitstekend voor darmgezondheid)
    • Vetten: 9 g (gezonde plantaardige)
    • Vitamines/Mineralen: Vit. C (180% ADH, rode kool), Vit. A (160% ADH, wortel), B6, foliumzuur, kalium, ijzer (linzen), magnesium.
      Volwaardig: 100% plantaardig, laag in verzadigd vet, rijk aan antioxidanten (anthocyanen uit rode kool).
  • Milieuimpact:

    Extreem laag – klimaatvriendelijk kampioen!

    • CO₂-voetafdruk: Ca. 0,6 kg CO₂-eq per portie (vs. 3-6 kg bij vleesovenschotel).
      Waarom? 100% Nederlands seizoensgroenten (volle grond, geen kas), geen import, geen verpakking. Linzen: <1 kg CO₂/kg vs. 15+ kg kaas. Aardappel: laagste impact van alle gewassen.
    • Waterverbruik: <180 l per portie (vs. 3000+ l bij vlees).
    • Bodem & biodiversiteit: Rode kool en wortel uit rotatiebouw → gezonde bodem, minder pesticiden.
      85% lager dan gemiddelde NL-ovenschotel!

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll