Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Novemberse Vegetarische Rodekool-Ovenschotel met Appel & Walnoot

  • porties: 1
  • kosten pp: €1,60
  • bereidingstijd: 40 minuten
  • ingredienten:
    • 250 g verse Nederlandse rodekool, dun gesneden
    • 1 grote aardappel (ca. 180 g), in dunne plakjes
    • 1 kleine ui, in halve ringen
    • 1 appel (Elstar of Jonagold, ca. 120 g), in dunne partjes
    • 20 g walnoten, grof gehakt
    • 1 el olijfolie
    • 1 tl kaneelpoeder
    • ½ tl gemalen kruidnagel (of nootmuskaat)
    • 1 tl mosterd (bijv. Dijon)
    • 100 ml groentebouillon (van tablet)
    • Zout en peper naar smaak
  • bereiding recept:
    • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
    • Was de rodekool en snijd in dunne reepjes. Schil de aardappel en snijd in flinterdunne plakjes (gebruik eventueel mandoline). Snijd ui en appel in dunne ringen/partjes.
    • Meng in een kom: rodekool, ui, appel, kaneel, kruidnagel, mosterd, zout, peper en olijfolie.
    • Vet een kleine ovenschaal (ca. 15x20 cm) in met wat olie. Leg laagjes: eerst aardappelplakjes, dan rodekoolmengsel, herhaal tot alles op is. Eindig met aardappel.
    • Giet de bouillon erover. Bestrooi met walnoten.
    • Dek af met aluminiumfolie en bak 15 minuten in het midden van de oven.
    • Verwijder folie en bak nog 10 minuten tot de bovenlaag goudbruin en knapperig is.
  • Voedingswaarde :
    • Calorieën: 485 kcal (vullend, maar licht verteerbaar)
    • Koolhydraten: 68 g (vooral complexe uit aardappel/appel)
    • Eiwitten: 10 g (walnoten + groenten)
    • Vetten: 18 g (gezonde vetten uit walnoot/olie)
    • Vezels: 14 g (uitstekend voor darmgezondheid)
    • Extra: Rijk aan vitamine C (rodekool: >100% ADH), kalium, antioxidanten (anthocyanen in rodekool), ondersteunt immuunsysteem in herfst.
  • Milieuimpact:
    • Milieu-impact: Zeer laag en klimaatvriendelijk
    • CO2-voetafdruk: <0,6 kg CO2-eq (70-80% lager dan vleesmaaltijd).
    • Redenen: 100% lokale seizoensproducten uit Nederlandse volle grond (rodekool, aardappel, appel, ui – piek in november). Walnoten uit Europa (geen verre import). Geen blik/diepvries. Ovengebruik efficiënt (kleine portie).

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll