Ecoduurzaam
#dagrecept 2 oktober Bruschetta Caprese met perzik en olijven
- foto:
- porties: 4
- kosten pp: €1,25
- bereidingstijd: 20 minuten
- ingredienten:
- 500 g verse tomaten (rijpe, seizoensvarianten zoals vleestomaten of pruimtomaten, gewassen en in plakken; lokaal geoogst in oktober)
- 2 middelgrote perziken (vers, rijp seizoensfruit uit Nederlandse vollegrond of nabije EU-landen; ontpit en in partjes, beschikbaar tot begin oktober)
- 200 g buffelmozzarella (verse bol, in plakken of gescheurd; vegetarisch en lokaal verkrijgbaar)
- 100 g zwarte olijven (vers, ontpit; uit EU-productie voor lage transportimpact)
- 1 bosje verse basilicum (ca. 20 g, blaadjes geplukt; seizoenskruid in oktober)
- 4 sneetjes ciabatta of rustiek brood (ca. 200 g, vers gebakken; lokaal brood)
- 2 teentjes knoflook (vers, gepeld en geperst; seizoensproduct)
- 2 el extra vergine olijfolie (ca. 20 ml, voor dressing en bakken)
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: een halve rode ui (fijngehakt, voor extra pittigheid)
- Beschrijving: Alle ingrediënten zijn vers, seizoensgebonden en klimaatvriendelijk verkrijgbaar in Nederland of nabije EU-regio's in oktober, zonder blik, diepvries of langeafstandstransport. De perzik voegt een zoete, sappige herfstsmaak toe aan de klassieke Italiaanse elementen, geïnspireerd op Caprese en Bruschetta, voor een uniek vegetarisch gerecht dat gezond en smakelijk is.
- bereiding recept:
Beschrijving: Dit recept voor Bruschetta Caprese met perzik en olijven is een vegetarische twist op de klassieke Italiaanse bruschetta en insalata Caprese, oer-Italiaans met roots in de Campanië-regio. Het combineert verse tomaten en mozzarella met seizoensperzik voor een frisse, zoet-zure balans, ideaal voor een lichte maaltijd op 2 oktober. Het is goedkoop, volwaardig door de groenten en eiwitten, gezond met antioxidanten uit tomaten en perziken, en smakelijk door de mediterraanse kruiden. Hier zijn de stappen:
- Voorbereiding: Was de tomaten en perziken grondig. Snijd de tomaten in dunne plakken. Halveer de perziken, verwijder de pit en snijd in partjes. Scheur de mozzarella in stukken. Pluk de basilicumblaadjes en pers de knoflook. Snijd het brood in dikke sneetjes.
- Brood roosteren: Verhit een grillpan of oven op middelhoog vuur. Besprenkel de brosneetjes met 1 el olijfolie en wrijf in met een teentje knoflook. Rooster 2-3 minuten per kant tot knapperig en goudbruin.
- Topping maken: Meng in een kom de tomatenplakken, perzikpartjes, olijven en eventueel de gehakte ui. Voeg de resterende knoflook, een snuf zout, peper en de rest van de olijfolie toe. Laat 5 minuten marineren voor smaakontwikkeling.
- Samenstellen: Leg op elk geroosterd brosneetje een plak mozzarella, gevolgd door een mix van tomaat, perzik en olijven. Garneer met verse basilicumblaadjes.
- Serveren: Serveer direct op kamertemperatuur of licht warm, eventueel met een simpele rucola-salade ernaast voor extra groenten. Dit gerecht brengt de essentie van de Italiaanse keuken: simpel, vers en vol zonnesmaak, zelfs in de herfst.
- Voedingswaarde :
- Per portie (ca. 300 g):
- Calorieën: 350 kcal (117 kcal per 100 g)
- Eiwitten: 12 g (4 g per 100 g, voornamelijk uit mozzarella)
- Koolhydraten: 25 g (8,3 g per 100 g, uit brood en fruit)
- Vetten: 20 g (6,7 g per 100 g, gezonde onverzadigde vetten uit olijfolie en olijven)
- Vezels: 4 g (1,3 g per 100 g)
- Vitamine C: 25 mg (ca. 30% ADH, uit tomaten en perziken voor immuunboost)
- Vitamine A: 150 mcg (ca. 20% ADH, uit tomaten voor huidgezondheid)
- Kalium: 600 mg (goed voor hart en bloeddruk)
- IJzer: 1,5 mg (ca. 10% ADH, uit olijven en groenten)
- Beschrijving: Dit gerecht is volwaardig en gezond, met een balans van groenten (tomaten voor lykopeen en antioxidanten), fruit (perzik voor vitamine C en vezels), eiwitten (mozzarella) en gezonde vetten (olijfolie). Het past in de Schijf van Vijf met minstens 200 g groente/fruit per portie, laag in suikers en verzadigd vet, en rijk aan mineralen. Vegetarisch en licht verteerbaar, ideaal voor een herfstdag; de perzik voegt natuurlijke zoetheid toe zonder extra calorieën. Voor vegan: vervang mozzarella door plantaardige alternatieven.
- Per portie (ca. 300 g):
- Milieuimpact:
- CO2-footprint: Ca. 0,4 kg CO2-equivalenten per portie
- Beschrijving: Dit recept heeft een zeer lage milieu-impact door het gebruik van lokaal seizoensfruit en -groenten in oktober, geoogst in Nederland of nabije EU-landen zonder energie-intensieve kassen of vliegtransport. Tomaten en basilicum uit vollegrond hebben een footprint van 0,2-0,5 kg CO2/kg (volgens Milieu Centraal), perziken ca. 0,3-0,6 kg CO2/kg als seizoensproduct, en mozzarella ca. 1-2 kg CO2/kg (lager dan vlees door vegetarische basis). Vegetarisch koken reduceert uitstoot met 20-40% vergeleken met vleesgerechten (geen methaan uit veeteelt). Geen blik of diepvries minimaliseert verpakkingsafval; totale besparing tot 30% CO2 door lokale keuze. Dit ondersteunt duurzame landbouw en past bij klimaatvriendelijke aanbevelingen van het Voedingscentrum, met minimale water- en landimpact.
- Details
- Hits: 250
Comments powered by CComment