Ecoduurzaam
#dagrecept 11 oktober : Hartige herfststoofpot met pastinaak en peer
- foto:
- porties: 4
- kosten pp: € 1,30
- bereidingstijd: 45 minuten
- ingredienten:
- 800 g verse pastinaak (seizoensgroente uit Nederlandse volle grond)
- 2 middelgrote peren (seizoensfruit, zoals Conference, vers en lokaal)
- 1 grote ui
- 200 g witte bonen (droog, lokaal verkrijgbaar, of voorgestoomd als alternatief)
- 1 l groentebouillon (zelfgemaakt van seizoensrestjes of uit blokje zonder additieven)
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl tijm (gedroogd of vers, lokaal geteeld)
- 2 el olijfolie (voor aanbraden)
- Zout en peper naar smaak
Alle ingrediënten zijn vers, lokaal en seizoensgebonden (oktober in Nederland), zonder blik, diepvries of verre import voor een lage klimaatimpact.
- bereiding recept:
- Week de droge witte bonen een nacht van tevoren in water (of gebruik voorgestoomde bonen en sla dit over). Schil de pastinaak en snijd in blokjes. Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in parten. Pel en snipper de ui en knoflook.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 3-4 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tijm toe en roer 1 minuut mee.
- Voeg de pastinaakblokjes toe en bak 5 minuten mee. Giet de groentebouillon erbij, voeg de bonen toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat 25 minuten sudderen.
- Voeg de peren toe en laat nog 10 minuten stoven tot de pastinaak zacht is en de smaken zijn vermengd. Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm, eventueel met een scheutje olijfolie erover voor extra smaak
- Voedingswaarde :
Per portie (ca. 420 g) is dit een voedzame, gebalanceerde maaltijd met plantaardige eiwitten en vezels. Belangrijkste waarden:
- Calorieën: 280 kcal (uit complexe koolhydraten en vezels voor langdurige energie).
- Eiwitten: 10 g (uit bonen, goed voor spierherstel).
- Koolhydraten: 50 g (inclusief 10 g suikers uit peer, plus 12 g vezels voor spijsvertering).
- Vetten: 6 g (gezonde onverzadigde vetten uit olijfolie).
- Vitamines en mineralen: Rijk aan vitamine C (40% ADH uit peer voor weerstand), vitamine K (30% ADH uit pastinaak voor botgezondheid), en ijzer (10% ADH uit bonen). Een gezonde, verzadigende optie zonder tekorte
- Milieuimpact:
Dit recept is klimaatvriendelijk door het gebruik van lokale, seizoensgebonden ingrediënten uit Nederland, zonder transport over lange afstanden, blik of diepvries. De CO2-uitstoot per portie is circa 0,4-0,6 kg CO2-equivalenten (voornamelijk uit productie en koken). Pastinaak en bonen hebben een lage impact (0,5-1 kg CO2/kg), veel lager dan vlees. Het gebruik van seizoensproducten bespaart tot 8 g CO2 per portie vergeleken met niet-seizoensalternatieven, plus waterbesparing (ca. 2,5 liter per portie). Dit ondersteunt biodiversiteit en minimaliseert methaanuitstoot, perfect voor een duurzame maaltijd op 11 oktober.
- Details
- Hits: 441
Comments powered by CComment