Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Hartige Pompoen Kikkererwtenstoof met Appel en Zonnebloempitten

  • porties: 4
  • kosten pp: €1,35
  • bereidingstijd: bereidingstijd: 50 minuten
  • ingredienten:

     

    • 600 g pompoen (lokaal, oktoberseizoen)
    • 200 g kikkererwten (droog, lokaal of regionaal geproduceerd)
    • 2 appels (lokaal, bijv. Elstar, oktoberseizoen)
    • 40 g zonnebloempitten (lokaal of Europees, ongezouten, ongebrand)
    • 1 ui (lokaal, oktoberseizoen)
    • 2 el olijfolie (extra vierge, bij voorkeur Europees)
    • 1 tl gedroogde tijm (lokaal geteeld of gedroogd)
    • 1 el appelazijn (lokaal geproduceerd)
    • Zout en peper naar smaak
    • 1 liter water (voor kikkererwten)

     

  • bereiding recept:

     

    • Bereid de kikkererwten: Spoel de kikkererwten en week ze 8 uur (of overnight) in water. Kook ze daarna 30-35 minuten in 1 liter vers water tot ze gaar zijn. Giet af en zet apart.
    • Verwarm de oven: Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Bereid de pompoen: Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes van 2 cm. Meng met 1 el olijfolie, tijm, zout en peper. Spreid uit op een bakplaat en rooster 25 minuten tot zacht.
    • Fruit de ui: Snipper de ui en fruit in 1 el olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten.
    • Voeg fruit en kikkererwten toe: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Voeg de gekookte kikkererwten en appels toe aan de pan met ui. Roerbak 5 minuten.
    • Combineer: Meng de geroosterde pompoen door de stoofpot. Voeg appelazijn, zout en peper toe naar smaak.
    • Rooster de zonnebloempitten: Verhit een droge pan en rooster de zonnebloempitten 2-3 minuten tot ze lichtbruin zijn. Garneer de stoofpot ermee.
    • Serveer: Serveer warm als hoofdgerecht, eventueel met vers brood van een lokale bakkerij.

     

  • Voedingswaarde :

     

    • Calorieën: 310 kcal
    • Eiwitten: 11 g (kikkererwten)
    • Koolhydraten: 45 g (pompoen, appel, kikkererwten)
    • Vetten: 10 g (olijfolie, zonnebloempitten)
    • Vezels: 10 g (pompoen, kikkererwten, appel)
    • Vitaminen en mineralen:
      • Vitamine A (pompoen): ~90% ADH
      • Vitamine C (appel): ~40% ADH
      • Magnesium (zonnebloempitten): ~25% ADH
    • Toelichting: Dit recept is volwaardig door de eiwitten en vezels van kikkererwten, antioxidanten uit pompoen en appel, en gezonde vetten uit zonnebloempitten.*

     

  • Milieuimpact:

     

    • Lage klimaatimpact:
      • Lokale seizoensproducten: Pompoen, appels en uien zijn in oktober lokaal beschikbaar in Nederland, minimaliserend transportemissies.
      • Geen verwarmde kassen: Deze ingrediënten worden in volle grond geteeld, wat energie bespaart.
      • Geen langeafstandstransport: Zonnebloempitten uit Europa (bijv. Oost-Europa) en olijfolie uit Zuid-Europa hebben een acceptabele voetafdruk.
      • Plantaardig: Een vegetarische stoofpot reduceert de CO2-uitstoot met ca. 0,6 hectare per maaltijd vergeleken met vleesgerechten.
    • Beperkingen:
      • Olijfolie kan uit Zuid-Europa komen; kies voor Europese herkomst om impact te beperken.
      • Zonnebloempitten uit verre landen hebben een hogere voetafdruk; lokale of Europese opties zijn beter.
    • Duurzaamheidstips: Koop bij boerenmarkten en gebruik pompoenpitten als snack door ze te roosteren.*

     

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll