Ecoduurzaam
#dagrecept 17 oktober : Herfstige Pompoen-Quinoa Salade met Appel en Walnoot
- foto:
- porties: 4
- kosten pp: €1,50
- bereidingstijd: bereidingstijd: 40 minuten
- ingredienten:
- 1 middelgrote pompoen (ca. 1 kg, lokaal geteeld, oktoberseizoen)
- 200 g quinoa (droog, lokaal of regionaal geproduceerd)
- 2 appels (lokaal, bijv. Elstar of Jonagold, oktoberseizoen)
- 50 g walnoten (lokaal of Europees, ongezouten, ongebrand)
- 200 g verse spinazie (lokaal, oktoberseizoen)
- 3 el olijfolie (extra vierge, bij voorkeur Europees)
- 2 el vers citroensap (van lokaal/regionaal geteelde citroenen of vervang door appelazijn)
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl honing (lokaal geproduceerd)
- Zout en peper naar smaak
- 500 ml water (voor quinoa)
- bereiding recept:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bereid de pompoen: Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes van 2 cm. Meng in een kom met 1 el olijfolie, komijn, zout en peper. Spreid uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot zacht en licht gekarameliseerd.
- Kook de quinoa: Spoel de quinoa onder koud water. Breng 500 ml water aan de kook, voeg de quinoa toe en kook op laag vuur gedurende 15 minuten. Laat afkoelen.
- Bereid de appels: Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes.
- Maak de dressing: Meng 2 el olijfolie, citroensap, honing, een snufje zout en peper in een kleine kom.
- Combineer de salade: Meng in een grote schaal de afgekoelde quinoa, geroosterde pompoen, spinazie, appelpartjes en walnoten. Besprenkel met de dressing en hussel goed.
- Serveer: Direct serveren als hoofdgerecht of bijgerecht. Garneer eventueel met extra walnoten.
- Voedingswaarde :
- Calorieën: 350 kcal
- Eiwitten: 10 g (quinoa, walnoten)
- Koolhydraten: 45 g (quinoa, pompoen, appel)
- Vetten: 15 g (olijfolie, walnoten)
- Vezels: 8 g (pompoen, quinoa, spinazie, appel)
- Vitaminen en mineralen:
- Vitamine A (pompoen, spinazie): ~100% ADH
- Vitamine C (appel, spinazie): ~50% ADH
- Magnesium (quinoa, walnoten): ~30% ADH
- Milieuimpact:
Lage klimaatimpact: Lokale seizoensproducten: Pompoen, appels en spinazie zijn in oktober lokaal beschikbaar in Nederland, waardoor transportemissies minimaal zijn.
Geen verwarmde kassen: Deze groenten en fruit worden in volle grond geteeld, wat minder energie vergt dan kasproductie.
Geen langeafstandstransport: Ingrediënten komen idealiter uit Nederland of nabijgelegen Europese landen (bijv. walnoten uit Frankrijk), vermijdend luchttransport.
-
- Plantaardig: Een vegetarisch recept verlaagt de voedselvoetafdruk met ca. 0,5 hectare per maaltijd vergeleken met vleesgerechten.
- Beperkingen:
- Olijfolie en quinoa kunnen uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika komen. Kies voor Europese olijfolie en, indien mogelijk, regionaal geproduceerde quinoa om de impact te minimaliseren.
- Walnoten uit verre landen (bijv. VS) hebben een hogere impact; kies voor Europese herkomst.
- Details
- Hits: 119
Comments powered by CComment