Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Herfstige Pompoen Quinoa Salade met Appel en Walnoot

  • porties: 4
  • kosten pp: €1,50
  • bereidingstijd: bereidingstijd: 40 minuten
  • ingredienten:

     

    • 1 middelgrote pompoen (ca. 1 kg, lokaal geteeld, oktoberseizoen)
    • 200 g quinoa (droog, lokaal of regionaal geproduceerd)
    • 2 appels (lokaal, bijv. Elstar of Jonagold, oktoberseizoen)
    • 50 g walnoten (lokaal of Europees, ongezouten, ongebrand)
    • 200 g verse spinazie (lokaal, oktoberseizoen)
    • 3 el olijfolie (extra vierge, bij voorkeur Europees)
    • 2 el vers citroensap (van lokaal/regionaal geteelde citroenen of vervang door appelazijn)
    • 1 tl gemalen komijn
    • 1 tl honing (lokaal geproduceerd)
    • Zout en peper naar smaak
    • 500 ml water (voor quinoa)

     

  • bereiding recept:

     

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Bereid de pompoen: Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd in blokjes van 2 cm. Meng in een kom met 1 el olijfolie, komijn, zout en peper. Spreid uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot zacht en licht gekarameliseerd.
    • Kook de quinoa: Spoel de quinoa onder koud water. Breng 500 ml water aan de kook, voeg de quinoa toe en kook op laag vuur gedurende 15 minuten. Laat afkoelen.
    • Bereid de appels: Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd in dunne partjes.
    • Maak de dressing: Meng 2 el olijfolie, citroensap, honing, een snufje zout en peper in een kleine kom.
    • Combineer de salade: Meng in een grote schaal de afgekoelde quinoa, geroosterde pompoen, spinazie, appelpartjes en walnoten. Besprenkel met de dressing en hussel goed.
    • Serveer: Direct serveren als hoofdgerecht of bijgerecht. Garneer eventueel met extra walnoten.

     

  • Voedingswaarde :

     

    • Calorieën: 350 kcal
    • Eiwitten: 10 g (quinoa, walnoten)
    • Koolhydraten: 45 g (quinoa, pompoen, appel)
    • Vetten: 15 g (olijfolie, walnoten)
    • Vezels: 8 g (pompoen, quinoa, spinazie, appel)
    • Vitaminen en mineralen:
      • Vitamine A (pompoen, spinazie): ~100% ADH
      • Vitamine C (appel, spinazie): ~50% ADH
      • Magnesium (quinoa, walnoten): ~30% ADH

     

  • Milieuimpact:

     

    Lage klimaatimpact: Lokale seizoensproducten: Pompoen, appels en spinazie zijn in oktober lokaal beschikbaar in Nederland, waardoor transportemissies minimaal zijn.

    •  

    Geen verwarmde kassen: Deze groenten en fruit worden in volle grond geteeld, wat minder energie vergt dan kasproductie.

    •  

    Geen langeafstandstransport: Ingrediënten komen idealiter uit Nederland of nabijgelegen Europese landen (bijv. walnoten uit Frankrijk), vermijdend luchttransport.

      •  
      • Plantaardig: Een vegetarisch recept verlaagt de voedselvoetafdruk met ca. 0,5 hectare per maaltijd vergeleken met vleesgerechten.
    • Beperkingen:
      • Olijfolie en quinoa kunnen uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika komen. Kies voor Europese olijfolie en, indien mogelijk, regionaal geproduceerde quinoa om de impact te minimaliseren.
      • Walnoten uit verre landen (bijv. VS) hebben een hogere impact; kies voor Europese herkomst.

     

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll