Ecoduurzaam
#dagrecept 12 oktober :
- foto:
- porties: 4
- kosten pp: € 1,10
- bereidingstijd: 35 minuten
- ingredienten:
- 800 g verse knolselderij (seizoensgroente uit Nederlandse volle grond)
- 2 stengels prei (vers en lokaal geteeld)
- 200 g blauwe druiven (seizoensfruit, vers en lokaal geplukt)
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 l groentebouillon (zelfgemaakt of uit blokje zonder additieven)
- 1 tl gedroogde rozemarijn (lokaal verkrijgbaar)
- 2 el olijfolie (voor aanbraden)
- Zout en peper naar smaak
Alle ingrediënten zijn vers, lokaal en seizoensgebonden (oktober in Nederland), zonder blik, diepvries of verre import.
- bereiding recept:
-
- Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Was de prei grondig en snijd in ringen. Halveer de druiven en verwijder eventuele pitjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de rozemarijn toe en roer 1 minuut mee.
- Voeg de knolselderij- en preiringen toe. Bak 5 minuten mee, giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de druiven toe en laat nog 5 minuten meekoken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep (of laat wat textuur). Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm, eventueel met een druppel olijfolie.
-
- Voedingswaarde :
Per portie (ca. 420 g) is dit een voedzame, gebalanceerde maaltijd met vezels en vitamines. Belangrijke waarden:
- Calorieën: 220 kcal (uit complexe koolhydraten en vezels).
- Eiwitten: 5 g (uit groenten, beperkt maar voldoende als bijgerecht).
- Koolhydraten: 40 g (inclusief 10 g suikers uit druiven, plus 8 g vezels).
- Vetten: 5 g (gezonde onverzadigde vetten uit olijfolie).
- Vitamines en mineralen: Rijk aan vitamine C (50% ADH uit druiven voor weerstand), vitamine K (40% ADH uit knolselderij voor botten), en kalium (20% ADH voor hartgezondheid).
- Milieuimpact:
Dit recept is klimaatvriendelijk door het gebruik van lokaal, seizoensgebonden ingrediënten uit Nederland, zonder lange transportroutes, blik of diepvries. De CO2-uitstoot per portie is circa 0,3-0,5 kg CO2-equivalenten (voornamelijk uit productie en koken). Knolselderij en prei hebben een lage impact (0,5-1 kg CO2/kg), veel lager dan dierlijke producten. Seizoenskeuzes besparen tot 6 g CO2 per portie, met waterbesparing van circa 2 liter per portie, ondersteunend aan biodiversiteit en lage methaanuitstoot.
- Details
- Hits: 516
Comments powered by CComment