Duurzaam leven, groen genietenDuurzaam leven, groen genieten

  • foto:

    Romige knolselderij preisoep met druiven

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,10
  • bereidingstijd: 35 minuten
  • ingredienten:

     

    • 800 g verse knolselderij (seizoensgroente uit Nederlandse volle grond)
    • 2 stengels prei (vers en lokaal geteeld)
    • 200 g blauwe druiven (seizoensfruit, vers en lokaal geplukt)
    • 1 grote ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 l groentebouillon (zelfgemaakt of uit blokje zonder additieven)
    • 1 tl gedroogde rozemarijn (lokaal verkrijgbaar)
    • 2 el olijfolie (voor aanbraden)
    • Zout en peper naar smaak
      Alle ingrediënten zijn vers, lokaal en seizoensgebonden (oktober in Nederland), zonder blik, diepvries of verre import.

     

  • bereiding recept:

     

      • Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Was de prei grondig en snijd in ringen. Halveer de druiven en verwijder eventuele pitjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
      • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui en knoflook 3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de rozemarijn toe en roer 1 minuut mee.
      • Voeg de knolselderij- en preiringen toe. Bak 5 minuten mee, giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, dek af en laat 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
      • Voeg de druiven toe en laat nog 5 minuten meekoken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep (of laat wat textuur). Breng op smaak met zout en peper. Serveer warm, eventueel met een druppel olijfolie.

     

  • Voedingswaarde :

     

    Per portie (ca. 420 g) is dit een voedzame, gebalanceerde maaltijd met vezels en vitamines. Belangrijke waarden:

    • Calorieën: 220 kcal (uit complexe koolhydraten en vezels).
    • Eiwitten: 5 g (uit groenten, beperkt maar voldoende als bijgerecht).
    • Koolhydraten: 40 g (inclusief 10 g suikers uit druiven, plus 8 g vezels).
    • Vetten: 5 g (gezonde onverzadigde vetten uit olijfolie).
    • Vitamines en mineralen: Rijk aan vitamine C (50% ADH uit druiven voor weerstand), vitamine K (40% ADH uit knolselderij voor botten), en kalium (20% ADH voor hartgezondheid).

     

  • Milieuimpact:

     

    Dit recept is klimaatvriendelijk door het gebruik van lokaal, seizoensgebonden ingrediënten uit Nederland, zonder lange transportroutes, blik of diepvries. De CO2-uitstoot per portie is circa 0,3-0,5 kg CO2-equivalenten (voornamelijk uit productie en koken). Knolselderij en prei hebben een lage impact (0,5-1 kg CO2/kg), veel lager dan dierlijke producten. Seizoenskeuzes besparen tot 6 g CO2 per portie, met waterbesparing van circa 2 liter per portie, ondersteunend aan biodiversiteit en lage methaanuitstoot.

     

Comments powered by CComment

greenjump: eco-bio en fair warenhuis

The Good Roll : 100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier

De webwinkel van The Good Roll

100% boomvriendelijk en duurzaam (toilet)papier: zo hoort het. The Good Roll doneert 50% van de winst aan de bouw van toiletten in ontwikkelingslanden en is gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen.

De webwinkel van The Good Roll