Duurzaam leven, groen genieten

 

 

 Duurzaam leven, groen genieten !

  • foto:

    Volkoren penne met winterse spruitjes roomsaus en oude kaas

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,78
  • bereidingstijd: 25 minuten
  • ingredienten:
    • 320 g volkoren penne (Italiaans of Nederlands merk, droog)
    • 400 g verse spruitjes (Nederlands, los)
    • 1 grote ui
    • 2 tenen knoflook
    • 200 ml plantaardige kookroom (bijv. haver- of soj room, Europees)
    • 80 g geraspte oude plantaardige kaas (bijv. Violife Mature of Bedda Granvegano)
    • 1 el olijfolie
    • 1 tl gedroogde tijm
    • Peper en zout naar smaak
  • bereiding recept:
    • Kook de volkoren penne in ruim gezouten water volgens verpakking (ca. 10-12 min) beetgaar. Giet af, bewaar 100 ml kookvocht.
    • Maak ondertussen spruitjes schoon: verwijder buitenblad en kontje, halveer.
    • Verhit olijfolie in grote hapjespan. Fruit gesnipperde ui en geperste knoflook 2 min.
    • Voeg spruitjes toe, bak 5 min op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren.
    • Blus af met plantaardige room en 50 ml pastakookvocht. Voeg tijm, peper en zout toe. Laat 5 min zachtjes pruttelen tot spruitjes beetgaar zijn.
    • Roer de gekookte penne en helft van de kaas door de saus. Voeg extra kookvocht toe tot gewenste romigheid.
    • Serveer direct met rest van de geraspte kaas erover.
  • Voedingswaarde :

    Voedingswaarde (per portie, ca. 380 g)

    • Energie: 540 kcal
    • Eiwit: 22 g
    • Koolhydraten: 68 g (waarvan suikers 7 g)
    • Vet: 19 g (waarvan verzadigd 6 g)
    • Vezels: 13 g
    • Vitamine C: 98 mg (122% ADH)
    • IJzer: 4,8 mg (34% ADH)
    • Calcium: 320 mg (40% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,65 kg (vergelijkbaar met 3,5 km autorijden)
    • Waterverbruik: 240 liter
    • Landgebruik: 0,8 m²
    • Reden laag: 100% plantaardig, seizoensgroente spruitjes uit Nederland, volkoren pasta uit Europa, geen tomatenpuree uit blik of verre import. Scheelt 75% CO₂ t.o.v. romige pastagerechten met rundvlees of geïmporteerde groenten.

Comments powered by CComment