Duurzaam leven, groen genieten

 

 

 Duurzaam leven, groen genieten !

  • foto:

    Winterse pompoen spinazie pizza met walnoot

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,95
  • bereidingstijd: 50 minuten
  • ingredienten:
    • Bodem:
      • 300 g bloem (type 00 of patentbloem, Nederlands)
      • 175 ml lauwwarm water
      • 5 g verse gist (of 2 g droge gist, Europees)
      • 1 el olijfolie
      • ½ tl zout
    • Topping:
      • 300 g verse pompoen (bijv. flespompoen, Nederlands)
      • 200 g verse spinazie (Nederlands)
      • 1 rode ui
      • 40 g walnoten (Europees, ongezouten)
      • 120 g geraspte plantaardige kaas (bijv. Violife of Wilmersburger, EU)
      • 1 el olijfolie
      • 1 tl gedroogde oregano
      • Peper en zout
  • bereiding recept:
    • Los gist op in lauwwarm water met snufje suiker. Laat 5 min staan.
    • Meng bloem en zout in kom. Voeg gistmengsel + olijfolie toe. Kneed 5 min tot soepel deeg. Dek af en laat 20 min rijzen op warme plek.
    • Verwarm oven voor op 220 °C (boven-/onderwarmte).
    • Schil pompoen, snijd in dunne plakjes (2 mm). Blancheer 2 min in kokend water, giet af.
    • Was spinazie, laat uitlekken. Snijd ui in dunne ringen. Hak walnoten grof.
    • Rol deeg uit op bebloemd oppervlak tot 2 dunne bodems (Ø 24 cm). Leg op bakplaat met bakpapier.
    • Bestrijk met olijfolie, bestrooi met oregano, peper, zout. Beleg met pompoen, spinazie, ui, walnoten en kaas.
    • Bak 12-15 min tot rand goudbruin en kaas bubbelt. Snijd en serveer direct.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 510 kcal
    • Eiwit: 17 g
    • Koolhydraten: 68 g (waarvan suikers 6 g)
    • Vet: 19 g (waarvan verzadigd 4 g)
    • Vezels: 8 g
    • Vitamine A: 720 µg (90% ADH)
    • IJzer: 4,1 mg (29% ADH)
    • Calcium: 280 mg (35% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,71 kg (vergelijkbaar met 4 km autorijden)
    • Waterverbruik: 260 liter
    • Landgebruik: 1,1 m²
    • Reden laag: 100% plantaardig, seizoensgroenten uit Nederland, walnoten uit Europa, geen tomaat uit Spanje/Italië in winter, zelfgemaakte bodem zonder verpakking. Scheelt 70-80% CO₂ t.o.v. vlees- of diepvriespizza.

Comments powered by CComment