Duurzaam leven, groen genieten

 

 

 Duurzaam leven, groen genieten !

  • foto:

    Volkoren pasta met knolselderij prei pastinaak en verse kruiden

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,85
  • bereidingstijd: 25 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g volkoren spaghetti (Nederlandse tarwe)
    • 300 g verse knolselderij (lokaal)
    • 300 g verse prei (Nederlands veld)
    • 200 g verse pastinaak (lokaal)
    • 2 uien (lokaal)
    • 3 tenen knoflook (lokaal)
    • 2 el olijfolie (Europees)
    • Handje verse peterselie (Nederlandse kas)
    • Handje verse tijm (of 1 tl gedroogd)
    • Zout, peper
  • bereiding recept:
    • Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met zout (ca. 8 min).
    • Schil knolselderij en pastinaak, snijd in kleine blokjes (0,5 cm).
    • Snijd prei in dunne ringen; snipper ui en knoflook.
    • Verhit olijfolie in een grote hapjespan, fruit ui en knoflook 2 min.
    • Voeg knolselderij en pastinaak toe, bak 6 min op middelhoog vuur.
    • Voeg prei toe, roerbak 4 min tot zacht maar nog beetgaar.
    • Hak peterselie en tijm fijn; meng door de groenten met zout en peper.
    • Giet pasta af, bewaar 100 ml kookvocht.
    • Meng pasta met groenten en kookvocht; warm 1 min door en serveer direct.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 495 kcal
    • Eiwit: 16 g
    • Vet: 10 g (waarvan 1,5 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 82 g (waarvan 11 g suiker)
    • Vezels: 16 g
    • Vitamine C: 48 mg (60% ADH)
    • Kalium: 920 mg (26 26% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,52 kg (zeer laag: 100% plantaardig, lokale winterwortelgroenten)
    • Waterverbruik: 275 liter
    • Landgebruik: 0,85 m²
    • Geen blik/diepvries, geen luchtvracht, alleen Nederlandse decemberteelt

Comments powered by CComment