Duurzaam leven, groen genieten

 

 

 Duurzaam leven, groen genieten !

  • foto:

    Romige winterpasta met boerenkool walnoten en oude kaas

  • porties: 4
  • kosten pp: € 2,10
  • bereidingstijd: 25 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g volkoren spaghetti (vers, Nederlandse tarwe)
    • 300 g verse boerenkool (Nederlandse kas of veld)
    • 150 g oude Nederlandse kaas (geraspt)
    • 100 g walnoten (lokaal, uit eigen land of België)
    • 2 uien (lokaal)
    • 3 tenen knoflook (lokaal)
    • 200 ml verse room (lokaal, geen ultra-gepasteuriseerd)
    • 2 el olijfolie (Europese oorsprong, geen overzees)
    • Zout, peper (naar smaak)
  • bereiding recept:
    • Kook de spaghetti beetgaar in ruim water met zout (ca. 8 min).
    • Snijd ondertussen de uien fijn en hak de knoflook.
    • Verhit de olijfolie in een grote pan, fruit ui en knoflook 3 min.
    • Voeg de boerenkool (in repen gesneden) toe, roerbak 5 min tot slinkt.
    • Rooster de walnoten kort in een droge pan, hak grof.
    • Giet de pasta af, bewaar 100 ml kookvocht.
    • Meng pasta, boerenkool, room en kookvocht in de pan, warm 2 min door.
    • Roer 100 g kaas erdoor tot romig.
    • Serveer met extra kaas en walnoten erover.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 720 kcal
    • Eiwit: 28 g
    • Vet: 38 g (waarvan 14 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 68 g (waarvan 6 g suiker)
    • Vezels: 12 g
    • Calcium: 420 mg (42% ADH)
    • IJzer: 4,2 mg (30% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,9 kg (laag door lokale, seizoens- en plantaardige ingrediënten)
    • Waterverbruik: 380 liter
    • Landgebruik: 1,1 m²
    • Geen blik/diepvries, geen luchtvracht, geen tropische ingrediënten

Comments powered by CComment