Duurzaam leven, groen genieten

 

 

 Duurzaam leven, groen genieten !

  • foto:

    Volkoren pasta met winterse pompoen savooiekool en paddenstoelen

  • porties: 4
  • kosten pp: € 1,95
  • bereidingstijd: 30 minuten
  • ingredienten:
    • 400 g volkoren fusilli (Nederlandse tarwe)
    • 400 g verse pompoen (lokaal, bijv. flespompoen)
    • 300 g verse savooiekool (Nederlands veld)
    • 250 g verse paddenstoelen (kastanjechampignons of oesterzwammen, NL)
    • 2 uien (lokaal)
    • 3 tenen knoflook (lokaal)
    • 2 el olijfolie (Europees)
    • 1 tl gedroogde tijm (Europees)
    • Zout, peper
  • bereiding recept:
    • Kook de fusilli beetgaar in ruim water met zout (ca. 9 min).
    • Schil de pompoen, verwijder zaadlijsten, snijd in blokjes van 1 cm.
    • Snijd savooiekool in dunne repen; snijd paddenstoelen in plakjes; snipper uien en knoflook.
    • Verhit olijfolie in een grote hapjespan, fruit ui en knoflook 2 min.
    • Voeg pompoen toe, bak 5 min op middelhoog vuur.
    • Voeg paddenstoelen toe, bak 4 min mee tot vocht verdampt.
    • Voeg savooiekool toe, roerbak 3 min tot net geslonken; breng op smaak met tijm, zout en peper.
    • Giet pasta af, bewaar 100 ml kookvocht.
    • Meng pasta met groenten en kookvocht; warm 1 min door en serveer direct.
  • Voedingswaarde :
    • Energie: 480 kcal
    • Eiwit: 17 g
    • Vet: 11 g (waarvan 1,5 g verzadigd)
    • Koolhydraten: 78 g (waarvan 9 g suiker)
    • Vezels: 15 g
    • Vitamine A: 850 µg (106% ADH)
    • Vitamine C: 65 mg (81% ADH)
  • Milieuimpact:
    • CO₂-eq: 0,55 kg (zeer laag: 100% plantaardig, lokaal, seizoensgroenten)
    • Waterverbruik: 290 liter
    • Landgebruik: 0,9 m²
    • Geen blik/diepvries, geen luchtvracht, alleen Nederlandse winterteelt

Comments powered by CComment